onsdag 22 oktober 2014

Radioaktivitetens fördelar (EJ KLAR)

Vad är halveringstid?
Svar: Halveringtiden är hur lång tid det tar för den radioaktiva strålningen att halveras. Det är alltså ett mått på ett radioaktivt ämnes livslängd. Alltså hur lång tid det tar för halva strålningen att försvinna. Ett exempel i boken var polonium då halveringstiden var 20 veckor, medan uran (som vi jobbat med förr) tar 4,5 miljarder år på sig att halveras. Sedan halveras strålningen igen utav det som finns kvar, alltså blir det 1/4 strålning utav det som fanns i början som nu finns kvar. Halveringstiden varierar från isotop till isotop.

Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positivt och användbart?
Svar: Radioaktivitet är känt för att vara en strålning som är farlig. Men strålningen kan även användas åt vår fördel på många olika sätt. De fyra vanligaste tillfällena som man använder sig utav den radioaktiva strålningen är i brandvarnare, inom medicin, kol 14-metoden och gödning.

Det finns två olika soters brandvarnare som passar bäst under olika situationer. Den ena sorten kallas för optiska brandvarnare och reagerar på rökpartiklarna med hjälp av infrarött ljus. Den andra kallas för joniserande brandvarnare som med hjälp av den minimala mängden radioaktivitet som finns inuti den kan larma när den stöter på rökpartiklar.


Här ser man en enkel bild som beskriver ungefär hur det går till när brandvarnaren larmar. 
I brandvarnaren går den radioaktiva strålningen fram och tillbaka mellan brandvarnarens väggar. När rökpartiklarna kommer in i brandvarnaren och blockerar en radioaktiv strålningen så att den inte kommer fram till den andra väggen så sätts larmet igång.  

Inom medicin så används radioaktiv strålning till röntgen, till att sterilisera medicinska instrument och att döda cancerceller.

Man började tidigt använda radium för att bekämpa cancer. Man förstod att strålningen dödade cancercellerna men dem var inte medvetna av de skadliga effekterna. Dessutom var man oförsiktig när man strålade, idag koncentrerar man strålningen enbart till det sjuka området.

Kol-14 metoden är en metod som man med hjälp av strålning kan räkna ut hur länge en människa varit död. Det finns tre olika sorters kol, kol-12, kol-13 och kol-14. I koldioxid finns kol-14 och det kolet är radioaktivt. Så pga av fotosyntesen så får vi i oss strålning genom att äta växter eller kött av djur som ätit växter. Alltså har alla människor en mängd betastrålning i kroppen som börjar försvinna efter att vi dör. Halveringstiden för kol-14 är 5700 år.
Även Kol-13 kan användas till människans fördel (även om det inte är radioaktivt) för att beräkna hur mycket föda från havet hen har fått i sig.

Även hos lantbrukarna används strålning. Man kan med hjälp av den se hur kemikalierna rör sig och utvecklas.

tisdag 21 oktober 2014

Översätt kapitel 4

Franska

- Ah, voilà un douanier. J'ai quelques paquets de cigarettes de trop. Tu peux m'aider?
° Euh, je n'ai pas de..
- Chut! Il arrive. Les cigarettes sont dans le petit sac en cuir, avec mon appareil-photo. dis-lui que le sac est à toi!
° Je ne sais pas si c'est une bonne i..
- Bof, quelques paquets de cigarettes. Qu'est-ce que ça fait? Tu m'aides, n'est-ce pas?
° Si tu insistes, OK, je t'aide.
+ Bonjour, mesdemoiselles.
- Bonjour, monsieur.
+ Vous voyagez ensemble?
- Non, on se connaît pas.
+ Ce sac est à vous, mademoiselle?
° Euh, oui.
+ Pouvez-vous l'ouvrir, s'il vous plaît?
° Oui, bien sûr.

Svenska

- Ah, det finns en tulltjänsteman. Jag har några paket cigaretter också. Kan du hjälpa mig?
° Eh, jag har inte..
- Shh! Dem kommer. Cigaretterna är i den lilla skinnväskan med min kamera. Säg till honom att väskan är din!
° Jag vet inte om detta är en bra..
- Okej, några paket cigaretter Vad gör det? Du hjälper mig, eller hur?
° Om du insisterar, OK, jag ska hjälpa till.
+ Hej, mina damer.
- Hej herr.
+ Reser ni tillsammans?
- Nej, vi känner inte varann.
+ Är denna väskan din, fröken?
- Eh, ja.
+ Kan du öppna den tack?
- Ja naturligtvis.

Franska

(berättarröst)

Le douanier regarde dansle petit sac en cuir et demande à Céliane de suivre. À la prochaine gare, la jeune Française est amenée au commissariat de police pour être interrogée et arrêtée. Il y avait deux cents grammes de haschisch dans le petit sac.

Engelska planering och utvärdering v.43

Planning

Today I'm going to write the beginning of the novel I want to write. It's not going to be easy but it's a good exercise that will develope my writing, vocabulary and my fantasy of course.

Evaluation 

Today I've only written 62 words since it was really hard to decide how my novel was going to start. I believe I've been concentrated the whole lesson and I couldn't have done more than I did. At least I've started and hopefully I'll do much better next time. Until the next lesson I'll read a book called The truth about forever cause I think it will help me understand how to write an interesting novel.

Pablo Picasso

FRAMSIDA





FAKTA
Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso, mer känd som Pablo Picasso.
Picassos liv började väldigt dramatiskt den 25 oktober 1881 i hamnstaden Málaga, även huvudstaden i den spanska regionen Andalusien. Barnmorskan som förlöste Picasso var väldigt säker på att han var dödfödd och la sin tid och styrka på att försöka rädda modern. Picassos farbror var på plats och med läkarens hjälp räddade dem Picasso och gav honom ett liv fullt av framgångar.

Med sin far som inspiration visade Picasso i väldigt ung ålder tekniker många äldre konstnärer inte hade inom sig. Redan vid tio års åldern började han signera sina målningar med sin mors flicknamn Picasso. Den första oljemålningen som Pablo blev känd för målades år 1889 och kallades för Picador. Då var han bara 8 år.

Picador, 1889


Picasso spenderade sina unga år i Barcelona där han även höll på med sina studier. Han gick på flera olika konstskolor och de flesta var skolor hans pappa jobbade på.

När man talar om Picassos målningar så nämns ofta de olika perioderna som "den blå perioden" och "den rosa perioden". Mellan 1901 och 1904 pågick "den blå perioden". Anledningen till att den kallades för den blå perioden var för att Picasso valde att måla sina konstverk i en iskall tunn blå färg för att visa sin medkänsla till de fattiga och utstötta. Ett exempel ser du nedan.

Den gamle gitarristen,  1903

Året därpå (1905-1906) var ett lite ljusare år och kallades för "den rosa perioden". Han började måla sina målningar med en rödrosa ton vilket gav tecken på kärlek och värme. En målning Picasso gjorde under detta år visar kärleken mellan en mamma och hennes nyfödda unge.

"Moderskap"

Under denna tid var även många bilder av harlekinfigurer vilket var konstverk med clownliknande människor vars kläder var rutiga, något vi i dagens samhälle hade kallat "aztec mönstrat".

Eftersom Picasso var en väldigt aktiv konstnär så hade han redan året efter "kommit på" kubismen tillsammans med Georges Braque. Det finns olika sorters kubism. Man talar ofta om analytiskt, hermetisk och syntetisk. De första verken inom kubismen tror man var inspirerat av iberisk och den afrikanska konsten. Kubismens "kännetecken" är att människor, landskap och föremål framställs som mångsidiga och hårda samt att det alltid är former som kuber, trianglar osv. Detta var även den första abstrakta konsten och pågick mellan 1907 och 1914. Han var även inblandad i surrealism, litterära verk och pacifism. 

Picasso var en riktig charmprins och lyckades under sina år ha 5 fårhållanden och oändligt med kärleksaffärer. De 5 kvinnorna han hade förhållande med hette Olga, Marie Therese, Dora, Françoise och Jacqueline. Med Olga gifte han sig och fick en son som hette Paulo. Sedan var han otrogen först med Marie Therese och fick en dotter som hette Maya och sedan med Françoise och fick de tvåandra barnen Claude och Paloma. Francoise var den enda som tog sitt förnuft till fånga och lämna Picasso efter att han fortsatt med vänsterprasslet. Olga dog 1955 och 1961 var Picasso gift på nytt, nu med Jacqueline. De levde lyckliga ihop fram till 8 april 1973 då Picasso avled. 


BILDANALYS

Tete d'une Femme Lisant

På denna bilden ser jag ett porträtt av en ung kvinna. Bilden är delad i 2 delar, den ena med lite ljusa färger medan den andra är mer svart och mörk. 
Jag får en känsla av att denna kvinna är osäker på sig själv, inte riktigt känner att hon passar in som sig själv i samhället. På den vänstra sidan av bilden ser man att kvinnan är målad i en vanlig hudfärg där ögonen, munnen osv sitter på plats. På högersidan ser man att kvinnans ansikte är målat i en svart-grå ton. Hon ser även sminkad ut, ögonfransarna är längre och ögonbrynet har en fin form. Enligt mig så finns det något ledsamt över den sminkade ansiktsdelen. Ögat, ögonbrynet och näsan sitter inte riktigt på plats och man ser att den sidan av ansiktet är uppdelat. Jag får ett intryck av att hon känner sig väldigt ledsen, som om hon faller sönder när hon inte får vara sig själv, därav att ansiktet är uppdelat i bitar. Även det faktum att kroppsdelarna inte sitter på rätt plats tror jag har med detta att göra, för det är så hon känner sig. Splittrad, underlig och ledsam. Håret ser man också är fint utsatt i en tofs, inte bara en slarvig bulle mitt på huvudet.

Girl before a mirror

Precis som med bilden ovan handlar denna bilden främst om ledsamhet och osäkerhet. Kvinnan kollar sig själv i spegeln och den kvinnan som kollar tillbaka är inte lik kvinnan som kollar in i spegeln. Helt plötsligt ser man en annan kvinna med annorlunda form samt andra färger. Denna bild tyder på att kvinnan inte kan se sitt rätta jag. Hon ser inte riktigt vem hon är. Hon ser inte sig själv så som omvärlden gör. 

Både denna bilden och bilden ovan valde jag av en anledning. Eftersom båda visar hur unga kvinnor har svårt med att hitta och acceptera sig själv så kände jag att det var en relevant sak att skriva om. I dagens samhälle är det svårt att vara nöjd med sig själv. Vi lever i en värld där det kryllar av Victoria Secret och Calvin Klein modeller, modemagasin med redigerade och retuscherade bilder som vi tror är sanna. Vi har fått en ideal bild av att perfekt är A och O. Därför känner många unga kvinnor som bilderna ovan beskriver. Ledsna, ser något i spegeln som inte riktigt stämmer överens, känner sig splittrad och inte riktigt sig själv när de sminkar sig och det tycker jag Picasso har lyckats fånga i dessa bilder. Han sätter känslorna i verk, han har relaterat till nästan varje kvinna i samhället eftersom vi alla vid någon tidpunkt känner oss odugliga och haft mer komplex än nödvändigt. 



http://sv.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso
http://www.ne.se/lang/pablo-picasso
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/curzio-malaparte-kaputt/


måndag 20 oktober 2014

Elevråd v.43

möte om café havet för vissa i elevrådet, fråga klassen om förslag
kanske ha avslutningen i matsalen?
lucia
två klassrum i nord kommer göras om till mysigare miljöer med heltäcksmatta, ljuddämpande stolar och sackosäckar. 


torsdag 16 oktober 2014

Somaliska hörförståelse

Hawlaha aduunyada mar baa lagu hagaasaa ee
Hadba waa sidii loo hiigsadaa ee heerka nololeed ee
Hurdi waydey hooyoda qurbaha ubad ku haysaa ee
Habeen iyo dharaar bay hablo iyo wiilba ah hanataa ee
Mid la habo, mid loo heeso, iyo mid u hadaaqaya
Mid himbidha, mid hiifaya iyo mid ay ku hawshooto
Mid habrada, mid haylaha xidha iyo huga mid loo baadho
Intaas ay hormood iyo u tahay hooyo waalid ah ee
In taasay hor joogta sida geelhaleelaa ah ee
In taasay dhismaha hoyga guri kala huleesha ee
Intaas aa hareeraha qabsada hiirta wa berii ee
Dugsi baa higgaada iyo u dhiga iyo hadalkaa luuqeed ee
Ardeygii habsaamiyo ilmaha hoyga lagu maago
Halis iyo hadey uga baqdaan hadima loo geysto
Haay ado dar yeela sharcigo hibo uu siyaa ee
kuwaas aa caruuraha hiigsada oo horor sidiisii ee
kuwaas aa hidaha iyo baddala dhaqan haboona ee
hayeeshee haweenkaa ka hirey hanadadeenii
hawshay hayaan baan marna niman hagajeyn ee
Cidna kuma halleeyan hadey hanan karayaan ee
waa heegan hirtii ilaa himsahimsaha ee
mar waa hawl wadeen caafimaad Ruux haween ahiye
Marna hadalka waa ruux bara macallin higaadi ee
Mar waa habaryar kuu hiilisoo hilib wadaagtaan ee
Marna waa horaadada midaad isu hambaysan ee
Mar waa gacal ku soo haybiyiyo habarwadaagtaa ee
Marna waa wadnaha haamadiyo huga dharkaagii ee
Taageera hooyada haween had iyo gooraale

onsdag 15 oktober 2014

Film antecknig v.42

Strålning kan faktiskt rädda liv men också skada och döda
Folket skyddade sig med tyg.
Urbergssalen
Radioaktiva ämnen bryts ned i en trappa tills de blir stabila
Tyngre ämnen som uran förlorar samtidigt lite av sin kärna och blir till nya ämnen under varje steg.
Den strålning som samtidigt släpps ut kallas för radioaktiv strålning och upptäcktes av Marie Curie
Dottern kom på hur man kunde skapa radioaktiva ämnen genom att göra tvärtemot, alltså skjuta ihop dem
Strålning skadar vanliga och tumörceller samtidigt som den är ett "botemedel" ifall man använder rätt mängd
brakyterapi, curieterapi på franska
Vattnet i sennan används som kommunalt dricksvatten
Halveringstiden för radium är 1620 år

tisdag 14 oktober 2014

NO anteckningar, ordlista v.42

Radioaktivitet är en hög halt strålning som är svår att upptäcka. Den varken syns eller känns och kan därför vara väldigt farlig utan att man märker ser det. 
Becquerel - En fransk fysiker som under 1896 upptäckte det han trodde var uranstrålning men som senare döptes om till naturlig radioaktivitet. Han la uranförening på en fotografisk plåt och plåten skapade efter ett tag svart färg. 
Pierre & Marie Curie - Pierre var en franks fysiker som tillsammans med sin polska fru Marie upptäckte två radioaktiva grundämnen 1898. De två ämnena var polonium och radium. Dem vann ett nobelpris i fysik 1903. Marie vann ett annat nobelpris i kemi på egen hand 1911 och var första kvinnan att vinna ett nobelpris.
polonium - farligt grundämne som ger ifrån sig alfapartiklar och som från början var radon. 
alfastrålning - En utav de tre olika radioaktiviteterna som finns. Alfa består av massa små partiklar och ger ifrån sig 2 protoner och 2 neutroner när den skickar ut en alfapartikel
betastrålning - en annan radioaktivitet som ger ut en neutron som ändrats till en elektron och en proton innan den skickats ut
betapartikel - 
gammastrålning - farligaste radioaktiviteten som är en ljuspartikel som kommer igenom i stort sätt allt förutom bly. 
detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - man mäter det i becquerel, bq (döpt efter Henri Becquerel) och eftersom det är så små mänger så brukar man ofta snacka om 1 kg becquerel, kbq. Man använder även sig utav Geiger Müller-rör/giegerräknare för att få reda på om det finns strålning eller inte. Aparaten ger ifrån sig ett knakande ljud och desto mer ljud man hör, desto mer strålning finns det. Dimkammare, även kallat Wilsonkammare är också ett instrument som används för att mäta och hitta strålning.
bakgrundsstrålning - Efter att Big Bang inträffat så skapades en strålning som aldrig riktigt försvinner, den kallas bakgrundsstrålning. 
Un peu de cuture 
Les pouces de César.
As-tu déjà vu un des pouces de César? Un pouce en plastique, en bronze, en argent ou en or? Ou peut-être un pouce en bois, en marbre ou en pierre?
César baldaccini, sculpteur français né à Marseille de parents italiens, a eu l'idée intréssante de faire une empreinte de son propre pouce. De ce premier (petit) pouce, il a ensuite fait des grossissements en différents matériaux. Le plus petit mesure environ quatre centimétres et les plus grand douze métres! Tu le trouves à Séoul et c'est non seulement le plus grand pouce fait par César, c'est aussi le plus grand du monde! Dans le quartier de la Défence à Paris, il y en a un très grand aussi.

Lite kultur Tummen Caesar. Har du redan sett en av Caesars tummar? En tumme av plast, brons, silver eller guld? Eller kanske en tumme av trä, marmor eller sten? César Baldaccini, fransk skulptör, född i Marseille av italienska föräldrar, hade en intressant idén av att göra ett avtryck av sin egen tumme. Av den första (lilla) tummen, gjorde han sedan förstoringar i olika material. Den minsta är cirka fyra centimeter och den största tolv meter! Du hittar den i Söul och det är inte bara den största tummen gjorts av Caesar, är det också den största i världen! I kvarteret la Defénse i Paris, finns det en mycket stor också.

söndag 5 oktober 2014

Elevråd v.41

15 000-20 000 kr till café havet för att köpa in nya möbler, förslag?
Påminn era klasskamrater om likabehandlingsreglerna.

Hela idrottsalen ska rivas under höst och dem ska bygga en ny från grunden.
Den ska förhoppningsvis bli större än den förra.
Det kan ta upp till 1,5 år från och med i höst.
Vi kommer framöver försöka lösa problemen som uppstår med lucia och julavslutningen.

onsdag 1 oktober 2014

Energiformer (gamla anteckningar)

Energiformer

rörelseenergi - rörelseenergi hänger ihop med lägesenergi och blir mekanisk energi tillsammans 

lägesenergi - t.ex. vattenkraftverk, från ett läge till ett annat

värmeenergi - ganska dåligt för det går inte att spara
blir som sopor, kan inte fångas upp, försvinner

strålningsenergi - från solen, all energi kommer från solen

kärnenergi - atomkärnor som klyvs blir till energi (fusion, fission)

kemisk energi - maten vi äter är kemisk energi

mekanisk energi - gemensamt namn för rörelse och lägesenergi

elektriskt energi - ganska lätt att spara, mest värd
kärnenergi (uran) - rörelseenergi (turbin) - el (generatorn)
vattnets kretslopp

strålningsenergi kommer in i maten (fotosyntes), vi äter den så blir det kemisk energi sedan när vi lyfter det blir det rörelseenergi eller lägesenergi, någon sorts mekanisk energi

olja är kemisk energi pga det djuren ätit

Verkningsgrad - hur effektiv något är/flyttas, om det kommer 100 in så kommer 80 ut på en bil, 20 blir spillvärme
energikvalite - kvaliten på energi som el energi och värme energi

energiprincipen - en lag om energi, "ingenting försvinner, allt finns kvar" för allt kommer från solen
värmenergi finns kvar men vi märker inte av den för den sprids ut
"energi kan inte nyskapas eller förstöras, endast ändra form"



CBRN v.40

CBRN-krigsföring - Chemical Biologicol Radiological and Nuclear är ett massförstörelsevapen, även kallat radiologiska stridsmedel. Sverige räknar med brand och rökstridsmedel till CBRN-kategorin. CBRN är kemikalier (C), sjukdomar (B), strålning (R&N) och stötverkan (N). 

Fattigmansvapen är ett biologist stridsmedel och som man hör på namnet är det en fattig mans vapen. Detta kallar man den för att den är lätt att framkalla samtidigt som den är extremt effektiv.

Mjältbrand är en sjukdom (B) som främst drabbar djur som kor och hästar men har förmågan att sprida sig till alla däggdjur, inklusive människan. Denna bakterie har 97% chans att döda allt den får tag i ifall man inte tar antibiotika medan i tidigt skick.
Mjältbrand har använts i USA och Ryssland som en attack för att döda människor. Efter att tvillingtornen störtat skickades brev med mjältbrand till USA och 5 individer dog. Ingen blev dömd till ansvarig för morden.

Bilogiska vapen är ett vapen där man använder sig utav sjukdomar för att döda folk. Vanligt har varit mjältbrand och smittkoppor så om någon sjuk går runt på stan så finns det en stor risk att den dödar alla runt om kring sig. Detta är då inga vanliga sjukdomar utan bakterier och virus som man använder för att förinta en stor del människor.

Kemiska vapen finns i både flytande och fast form. Den dödar folk genom kemikalier. Exempel på kemiska vapen är tårgas, nervgas, senapsgas och avlövningsmedel. Dessa vapen skadar allt dem träffar, människor som djur, växter, hus, allt. Senapsgas är ett exempel som fräter huden och användes mycket under första världskriget. Även i Vietnamn skadade amerikanerna stora delar av befolkningen med hjälp av kemiska vapen. Dock har detta varit olagligt sedan 1925.

Halabja är en stad i Irak där Ali Hassan al-Majid den 16 mars 1988 attackerade med det man tror var senapsgas och nervgas. Han är också kusin med Saddam Hussein och båda hängdes som straff efter deras dåliga handlingar.

Den 20 mars 1995 utfördes en terrorattack i Tokyos tunnelbana av gruppen Aum Shinrikyo. Det var 10 st som utförde attacken varav 5 körde och 5 släppte ut gasen. Av alla 5000 människor som skadades så dog 13 st.


Syrien attackerades den 21 augusti 2013 av en stridsgas som man än idag inte har identifierat, dock tror man det var saringas. Men vet inte heller hur många individer som dog men man har beräknat att det var upp till 1000 personer. 

De kemiska vapen som användes under första världskriget var klorgas, senapsgas, fosgen m.m.
Klorgas är en gulgrön gas som skapar stor irritation i andningsorganen, alltså lungorna osv. Gasen kan leda till döden men det krävs ganska mycket gas för att det ska hända.
Senapsgas består av kol, väte, klor och svavel och uppfans i Tyskland två år in i första världskriget. Dem använde det mot engelsmännen och senare har det använts mycket i Irak och Iran utav irakier.
Detta kemiska stridsmedel sätter sig på huden och liknar brännskador. Därför behandlas dem även som brännskador gör. Man tror att senapsgas kan framkalla cancer och har förbjudits att använda i krig. Senapsgas är egentligen ingen gas och har fått sitt namn efter senap eftersom den luktar lite senap. Efter andra världskriget dumpades stora mängder senapsgas i Östersjön och Nordsjön. Så länge man inte rör den så gör den ingen skada men risken för att fiskare som är i närheten ska skadas är stor.
Fosgen är till skillnad från klorgas osynlig och väldigt väldigt farlig. Denna stridsgas var den mest fruktade gasen under andra världskriget. Namnet är relaterat till ljus



Kärnvapen har använts i Hiroshima den 6 augusti 1945 och i Nagasaki den 9 augusti samma år i samband med andra världkriget.

Kemiska vapen – giftiga kemikalier sprids genom luften genom t.ex sprayning.

- nervgas
- tårgas
Ta reda på vad några av gaserna heter och hur de funkar. Har de använts i något krig? När?


7. Radiologiska vapen
Vad är en ”smutsig bomb”?



10. Vilka länder har/tror man har kärnvapen?


11. Har Sverige några kärnvapen?


12. Det finns två typer av kärnvapen: atombomb och vätebomb. Vad är skillnaden?


13. Vad innebär ”atomvinter”?

konvention om förbud mot kemiska vapen

Källor:
http://www.ne.se/enkel/mj%C3%A4ltbrand
http://sv.wikipedia.org/wiki/CBRN-krigf%C3%B6ring
http://en.wikipedia.org/wiki/CBRN_defense
http://sv.wikipedia.org/wiki/Syriska_inb%C3%B6rdeskriget
http://www.grundskoleboken.se/wiki/Första_världskriget,_teknikutvecklingen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%A4ltbrandsattackerna_i_USA_2001
http://www.projectcensored.org/syria-guilty-new-evidence-ghouta-sarin-gas-attack/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Klor
http://www.ne.se/enkel/senapsgas
http://www.ne.se/lang/fosgen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Andra_v%C3%A4rldskriget
http://sv.wikipedia.org/wiki/Atombomberna_%C3%B6ver_Hiroshima_och_Nagasaki

Förnybara energikällor


Förnybara energikällor är precis som man hör på ordet, energikällor som går att förnya. Dessa energikällor är vind-, vatten- och bioenegri. Solen räknas med som en förnybar energikälla vilket det tekniskt sätt inte är eftersom solen en dag kommer att slockna och det inte riktigt är något som går att förnya, dock lär det ta flera miljoner år till det händer så därför räknas det ändå som en förnybar energikälla. 


Vindkraftverk är ett utav de förnybara energikällorna vi använder här i Sverige. Vindkraftverket ser ut som ett ganska högt torn och byggs både på land och i hav. Anledningen till att det går att bygga på båda platserna är för att det inte gör så stor skillnad om det är mark eller vatten under tornet. Det enda viktiga är att ingenting ska bromsa vinden eftersom vi ingen el kan tillverka utan luft/vind. 

På toppen av tornet finns det 3 blad och en vindturbin. Bladen kallas rotorblad och är speciellt formade. Anledningen till att det finns ett speicellt sätt som man formar dessa rotorblad är för att bladen inte snurrar annars. När vinden får igång rotorbladen så börjar en turbinaxel snurra. Denna turbin omvandlar vinden till rörelseenergi som i sin tur omvandlas till el i en generator som sitter i den lilla boxen på vindkraftverkets topp. Elen skickas ned i marken för att ta sig vidare till elnätet. 


Vattenkraftverk och vindkraftverk fungerar i princip nästan likadant. Den största skillnaden är förmodligen att i ett vattenkraftverk använder du vatten för att göra el och i vindkraftverket använder man vind. En annan skillnad är kraftverkens utseende. Vattenkraftverket består utav en turbin och generator men i detta fallet finns det inga rotorblad utan vattnet måste falla från höga höjder, som i ett vattenfall. 

Träkol


Solceller


Solfångare


Bergvärme


Jordvärme



Fossila energikällor


Olja



Stenkol



Naturgas






Källor

Förnybara energikällor

  • http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rnybara_energik%C3%A4llor
  • http://www.svebio.se/vad-r-bioenergi
  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Biobr%C3%A4nsle

Vindkraftverk
  • http://www.synonymer.se/?query=alstra
  • http://www.ne.se/lang/vindkraftverk
  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Vindkraftverk
Vattenkraftverk

  • http://www.ne.se/enkel/vattenkraftverk
  • http://www.ne.se/enkel/minikraftverk
  • http://www.ne.se/enkel/pumpkraftverk