tisdag 22 oktober 2013

Vad har livet för mening, om inte att hjälpa nära och kära?

Jag känner lyckan som rusar genom kroppen på mig. Att vara journalist är ett väldigt trevligt arbete då jag träffar nya människor hela tiden, tänker jag medan droskan sakta tar sig fram mot Stockholms stad. Jag ska idag intervjua Axel von Fersen, en man som gjort oss stor nytta genom åren. Tanken av att jag ska sitta mittemot denna man gör mig uppspelt och jag kan knappt bärga mig. Snart är vi framme.


Kylan sveper hastigt runt om mig och jag knäpper knappen på min svarta kappa. Väntan var lång men nu är jag nästan framme i vårt lands huvudstad. Det börjar kännas lite stelt i baken efter en hel dags resande i denna vita lilla droska. Näsan vänjer sig sakta men säkert med lukten av hästarnas skit men jag kan fortfarande inte sluta längta till jag får hoppa av den här saken.

Efter cirka 20 minuter stiger jag av droskan och det har hunnit bli mörkt på denna fina november kväll. Tröttsamt släpar jag med benen längst med en mörk gränd men sätter sedan fart och skräms av tanken av vad som kan poppa upp runt hörnen. Det börjar bli kallare och jag knäpper kappan ett snäpp till medan jag hälsar på en förbigående. Jag fiskar upp klockuret som jag har i fickan och lägger märke till att det inte är mycket kvar till tiden då intervjun ska äga rum. Ljuset som lyser mot vägskylten fångar min uppmärksamhet och jag märker att jag är nära och svänger därför in till höger vid nästa infart. Sedan stannar jag hastigt upp och lägger märke till det stora och väldigt lyxigt byggda hus som ligger några meter framför mig. Jag tar några steg till och granskar herrgården på närmre syn och slås av lukten av stekt kött och lägger märke till att köksfönstret står på glänt. Jag börjar sakta drömma mig bort och kommer tillbaka till verkligheten när jag hör en smäll. En man i sina bästa år frågar vad jag gör stående på den lilla grusvägen framför huset.

- Jag har en tid med Axel von Fersen, skulle herrn vilja ta mig till honom?
Mannen granskar mig från topp till tå och öppnar sedan dörren sakta och låter mig stiga in. Jag nickar lite lätt och tar ett steg mot huset och värmen sluter om mig.

- Alfred! Vem har du med dig? ropar en främmande kvinnoröst från rummet till höger. Mannen som jag nu förstått hette Alfred ignorerade kvinnan och bad mig följa efter honom. Vi svängde till vänster och möttes av en lång korridor. Rummet vi skulle till låg längst bort. Alfred knackade på den mörkbruna dörren 7 gånger och den påminde mig om en barnvisa min moder alltid sjöng för mig när jag var liten.

Plötsligt öppnas dörren och där står mannen som ägnat hela sitt liv åt att ta hand om sin moders land, men även Amerika och Frankrike, Axel von Fersen. Han flyttar åt sidan och ber mig komma in. Varje vägg fylls upp av böcker och diplom och det är inte förrän nu jag förstår vad diplomatikern som nu sitter mittemot mig egentligen har gjort för vårt land. Då lägger jag märke till att jag inte har presenterat mig ännu, så jag ställer mig upp och skakar hand med honom. När jag sedan sjunker ned i fåtöljen igen så blir jag stum och glömmer helt vad det var jag hade planerat att fråga Axel i flera dagar. Våra blickar möts och jag börjar hastigt fumla med väskan, i hopp om att finna frågorna där. Jag känner hans blick i nacken och lättas när jag hittar lappen med frågorna, så jag ställer med än gång:

- I vilka länder har du varit i och vad gjorde du där?
- Jag har varit i England, Tyskland, Frankrike, Amerika och Italien. Jag gjorde olika saker i varje land. I  t.ex. Tyskland så studerade jag och i Italien följde jag med vår kung på en ett års resa där jag träffade Frankrikes kungapar.

- Vad var det som hände mellan dig och den franska drottningen, Marie Antoinette? Det går en hel del rykten om att ni hade en kärleksaffär, är det sant?
Denna fråga fanns inte med på pappret men jag var bara tvungen att fråga ändå. Axel skrattade lite lätt och svarade mig:
- Det är en fråga du aldrig kommer få något riktigt svar på.
- Men du blev väldigt förstörd efter att Marie blev avrättad, vad var anledningen till det? frågade jag i hopp om att få en reaktion som kunde besvara min föregående fråga. Men till min förvåning svarade han med lugn och sansad röst att enda anledningen till att han blev så sårad var för att han kände kungaparet väl och att dom betydde mycket för honom.

Vi fortsatte prata i något som kändes som flera timmar och efter att han svarat min sista fråga med "vad finns det annars att leva för, om inte för att skydda sina nära och kära" så är det dags för mig att ge mig av, så jag reser på mig, tackar för intervjun och går i riktning mot dörren som ska leda mig ut. En hand nuddar vid min axel och jag vänder mig om. Axel sträcker fram handen där klockuret ligger. Jag tar tacksamt emot den och fortsätter ut. I hallen stöter jag på Alfred. Han nickar lite lätt och jag svarar med ett leende. Han öppnar dörren åt mig och jag tar ett jättekliv ut och andas in den kalla luften. Det luktar höst och jag går nöjt tillbaka samma väg som jag kom ifrån. Det har blivit kolsvart ute men det bekymrar inte mig längre. Glädjen tar över istället.


torsdag 17 oktober 2013

Bokuppgift v.41

"Under två dagar och nätter drogs tåget efter tjutande lokomotiv: under två dagar och två nätter fick Buck varken mat eller vatten. I sin ilska hade han mött expressbudens första närmanden med morrningar och de hade gett igen genom att reta honom. När han rasande kastade sig mot gallret, skrattade de åt honom och hånade honom. "

Jag är ingen djurälskare men detta är att gå lite över styr. Många tappar respekten för allt och alla när dom ser pengar, och det känns lite som om dessa personer är lite så. Dom vet att dom kan få mycket pengar för denna stackars lilla hund som inte var beredd på att förlora hela sitt liv efter en vanlig promenad. Att behandla hunden så som dom gör i boken är väldigt fel och dom verkar inte förstå att hunden är en levande varelse som har känslor och får ont. Dom visar inte hänsyn utan bara slår och slår tills Buck ger med sig.

Bokuppgift v.40

62 dagar en en ungdomsbok skriven av den svenska författarinnan Cilla Naumann. Naumann är idag 53 år och har blivit nominerad till Augustpriset två gånger för böckerna, Kulor i hjärtat och Springa med åror. Hon har skrivit 9 böcker till.

Boken är skriven i nutid och utspelar sig i Bohuslän. Många författare har väldigt svårt för att nå ut till unga läsare eftersom ungdomarna inte förstår sig på det väldigt ordentliga språket. Naumann har dock lyckats bättre eftersom hon skrivit boken med ett väldigt modernt språk som också innehåller lite svordomar.

Huvudpersonen i denna boken är en helt vanlig kille på ungefär 16 år vid namnet Tom som är på landet i Bohuslän med sin familj och vänner varje sommar. Alla somrar brukar vara rätt lika då dom gör samma saker som alltid med samma personer men denna sommaren förändras allt. Joel, Toms brors kompis följer med och saker går lite över styr när han frågar frågan ingen annan vågar ställa. "Vad är det för fel på honom?" och det var givetvis Lassemiss han menade. Lassemiss är en utav alla barn som brukar umgås under sommaren men han är lite annorlunda. Dock så har ingen påpekat det ännu och när Joel väl gör det börjar alla tänka på den fråga som i stort sett varit förbjuden att tänka på förut.

Tom är väldigt orolig över döden. Efter att hans morföräldrar hade dött så började han tänka mycket på döden. Tom blir sjuk i ett par dagar med hög feber och snuva och precis när han är på bättringsväg så händer det han alltid hade hoppats att han aldrig skulle behöva stå öga mot öga med. Lassemiss var död.

Budskapet med denna boken kan vara flera olika saker men jag tolkade det såhär. Naumann kan ha velat att läsarna skulle förstå vad döden egentligen betyder och att man ska ta vara på livet. Man brukar säga något i stil med "döden står dig närmre än kläderna du bär" och med detta menar man att döden kan vara precis runt hörnet, och det finns inget vid slutet av vägen som förvarnar dig på att livet snart är slut. Så ta vara på tiden, för varje sekund som går kommer aldrig tillbaka.

Jag ger boken 4/10. Detta är inte den bok jag vanligtvist hade valt att läsa för jag är tycker mer om böckerna Nicholas Sparks, Jenny Han och Sarah Dessen har skrivit. Så denna boken föll mig ej i smaken dock så hade den en fin handling. Tyckte också boken kändes rätt rörig då man inte alltid förstod vad det handlade om. Dock var den alltid i gång, det var alltid något som hände vilket alltid är ett plus för då blir man inte uttråkad i alla fall.

Genomgång "Den industriella revolutionen"

95% jordbruk ca 150 år sedan i Sverige
5% jordbruk idag i Sverige

Den industriella revolutionen

 Hantverk (händer) - Masstillverkar (maskiner)

 Effektivare jordbruk
  • Såmaskin
  • Växelbruk
  • Avel
  • Nya maskiner (åder-plog som vänder jorden)
  • Slå ihop åkrarna
  • Befolkningen växer

Maskiner och fabriker
  • Textil (kläder/tyg)
  • Flygande Skytteln (skyttlen "flyger" igenom, 8x snabbare)
  • Spinning Jenny (förbättring av en slända)
  • Textilindustri
  • Energi, vattenhjul (funkar bara när det finns mycket vatten) till ångmaskin (funkar alltid)

Kapital och handel
  • Kapital - Pengar
  • Handelsmän (fick pengar genom triangelhandeln) - Storgodsägare (hade pengar sen innan)

Råvaror
  • Järn, träkol - stenkol
  • Bomull
  • Energi
  • Socker
  • Lagar (patent)

Transport
  • Kanaler
  • Häst och vagn
  • Järnvägar
  • Hamnar
Det nya industrisamhället..

  • Miljöförstöring
  • Urbanisering (flytt till städer)
  • Storstäder (London)

  • Trångt
  • Slum
  • Sjukdomar 
  • Barnarbete med låg lön
  • Drömma om ett bättre liv
  • Inga fackföreningar
  • Lägre lön för kvinnor


tisdag 15 oktober 2013

Veckans nyhet v.41

Utanför vilken ö hände katastrofen?
Svar: Lampedusa
Källa: http://www.dn.se/nyheter/varlden/man-gripen-efter-fartygskatastrofen-i-italien/
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/10/04/landssorg-i-italien-efter-fartygskatastrof

Var i Sverige finns idag förföljelser av judar?
Svar: Malmö
Källa: http://www.sydsvenskan.se/malmo/judiska-ungdomar-trakasserades/
http://www.expressen.se/kvp/fler-anmalda-hatbrott-mot-judar-i-malmo/

Vilket är troligen det värsta problemet med miljöförstöringen av Östersjön?
Svar: Övergödning 
Källa: http://www.dn.se/ekonomi/ministrar-enas-om-ostersjoutslapp/
http://www.havet.nu/?d=27

Var på internet ligger bilderna?
Svar: Instagram
Källa: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/flickor-i-boras-atalas-for-instagram-fortal
http://www.bt.se/nyheter/mark/stangda-dorrar-nar-instagram-mal-inleddes(3964868).gm

Vilken typ av väder blir det?
Svar: Brittsommar (soligt)
Källa: http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/birgitta-brittsommar
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/brittsommar-1.1506

Vilket land är världens folkrikaste år 2050?
Svar: Indien
Källa: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/jordens-befolkning-fortsatter-vaxa_8571998.svd
http://hd.se/utrikes/2013/10/02/jordens-befolkning-fortsatter-vaxa/

Vilken sjöväg har fartyg tagit tidigare?
Svar: Panamakanalen
Källa: http://www.dagensps.se/artiklar/tt/2013/09/29/arktisisfritt/index.xml
http://www.dn.se/ekonomi/lastfartyg-genom-nordvastpassagen/

I vilka länder ligger Aralsjön?
Svar: I Kazakstan och Uzbekistan
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Aralsj%C3%B6n
http://www.ne.se/aralsj%C3%B6n

Vilka två städer kan ansöka om Vinter OS?
Svar: Åre och Stockholm
Källa: http://www.svd.se/sport/klartecken-att-soka-vinter-os-2022_8570792.svd
http://www.expressen.se/sport/vintersport/beskedet-sverige-kan-arrangera-os-2022/

Vem är Chang Quing Shu?
Svar: Jan-Ove Waldner
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jan-Ove_Waldner
http://www.svd.se/sport/waldner-blir-frimarke-i-kina_8559306.svd




Veckans nyhet v.40

Torsdagen den 27 september greps 25 Greenpeace-aktivister, däribland en 50-årig svensk tvåbarnspappa vid namnet Dima Litvinov på rysk mark. Man vet inte riktigt vad det är dom är åklagade för men för tillfället så är dom häktade till den 24 november för utredning av möjlig sjöröveri.

- Vi är chockade över domstolens beslut, säger Greenpeace's chef i Sverige, Annika Jacobsson. I 42 år så har Greenpeace gjort allt i sin makt för att skydda miljön vi lever i och denna gång var inget undantag. Dessa 25 Greenpeace-aktivister ville fredligt avsluta Gazproms oljeborrning i Arktis.

Greenpeace påstår att dom är oskyldiga och har bestämt sig för att överklaga.

Jag har alltid tyckt att det är något konstigt mer ryssar. Dom verkar alltid vilja ställa till med oreda i världen. Detta var bara en av alla gånger då Ryssland gjort något som ingen förstår sig på. Dessa Greenpeace-aktivister har gjort väldigt mycket och även denna gången så försöker dom rädda världen vilket är bra, det är riktigt bra för om det är något vi lärt oss i skolan det senaste året så är det att oljan har förstört våra liv, att jorden kommer gå under om inte någon gör något. Och fort måste det gå! De 25 oskyldiga personerna som nu sitter häktade i Ryssland gjorde det ingen annan har gjort och vågade stå upp för sina barn och barnbarns framtid. Dom försöker stoppa det hela och det tycker jag är jättebra. 

Ryssland vet säkert, precis som alla andra att oljan är ett stort problem, så varför ska dom förstöra? Detta är inte en sak som bara påverkar ett enstaka land utan det påverkar oss alla. Oavsett Ryssland vill det eller inte så måste dom ta sig i kragen och växa upp lite. Allt handlar inte om att ha makt och alltid kunna göra vad man vill. Till och med vi barn kan förstå att ibland måste man tänka ett steg extra innan man flyttar sin lilla pjäs så man inte blottar kungen. 

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17514660.ab
http://www.exponerat.info/svensk-miljoaktivist-riskerar-15-ars-fangelse-for-sjoroveri/
http://www.greenpeace.org/sweden/se/press/pressmeddelanden/Tva-manaders-haktning-for-svensk-aktivist-i-Ryssland/
http://www.svt.se/nyheter/varlden/svensk-greenpeace-aktivist-omhaktad

måndag 14 oktober 2013

Sammanfattning om evolutionen (Muna, Maja, Alva)


Kapitel 1.

Charles Robert Darwin var en vetenskapsman som föddes den 12 februari 1809 i den brittiska staden Shrewsburry. Darwins far ville att han skulle gå i hans spår och bli läkare men Darwin misslyckades med detta och hans far sa en dag till honom “Du kommer bli en skam för dig själv och hela din familj”.

Darwin började i tidig ålder bevisa att fadern hade fel. 1831 fick han möjligheten att följa med fartyget The Beagle på en världsomsegling, och han tvekade inte utan tog chansen direkt. Under sin 5 års resa så tillbringade han en hel del tid på Galapagosöarna där han kom på evolutionen och blev inspirerad till att skriva sin bok, The Origin Of Spiceis som blev en vetenskaplig sensation. Dock så fick han en hel del kritik från kyrkan eftersom de flesta på den tiden var religiösa och då trodde man automatiskt på Gud, inte att människan och djuren hade samma anfader och skapades av naturen.

Än idag diskuterar man om Darwins teori är sann. De som är emot Darwins teori och som tror på bibeln kallar sig kreationister och dom påstår att Gud skapat människor och dinosaurier på dag 6. Detta har gjort många förvirrande, även mig. Det låter lite konstigt att människor och dinosaurier skapades på samma dag för då borde dom levt på samma tid med. Eller? Annars undrar man lite var människorna var under de miljoner år då dinosaurierna levde.


Kapitel 2.

När Charles Darwin var ute och upptäckte världen så var han ute på öarna Galapgossöarna.  Där lärde han sig mycket om att djuren ville att sin art skulle överleva. Men han lärde även sig att det bara var den starkaste som överlevde. Därför blev det mycket konkurrens mellan dom olika djurarterna. Men det blev även så att dom anpassar sig till det klimatet som dom lever i. Tex en tiger i det höga gul-bruna gräset, där blir den aldrig märkt av fiender eller föda.Men om det skulle vara tex en vit räv eller älg mitt i den mörka, gröna skogen så skulle den bli märkt direkt.

Det finns många arter som är samma art, men ser absolut inte likadana ut. På grund utav mutation och variation. Som vi människor, det är för att vi varierar, vi ändrar oss för att vi ska bli en bättre variton ifrån vår förra generation. Detta är vanligt hos snäckor. Det är oftas så att om snäckorna är bruna eller mörka så kommer dom i från en sjö. Men om dom är vita eller ljusa så kommer dom ifrån havet. Dom försöker kammoflera sig och det gör att dom överlever bättre. En art som har förändrats mycket och utvecklas, är insekterna, dom har många olika former och utvecklingar.
När man tänker efter så är djuren väldigt smarta, dom förstår att dom måste vara stora och
starka för att dom ska få en hona. Så dom förstår att dom måste konkurrera med varann. För att dom skall bli valda av hona. Men det som är otrolig är att dom förändras efter miljön. Att själva kroppen förstår vad som är bäst. Det är väldigt bra att det blir på detta sätt för då blir allt mycket bättre. Då kan dom föröka sig.


Kapitel 3.

Det finns en hel del kreationister som är emot Darwins teori och inte tror på evolutionen. Darwin hade dock bevis på att evolutionen var sann. En utav dessa bevis var Darwins finkar. Det var en mängd finkar som alla såg olika ut för dom hade anpassats sig efter den mat dom äter.

Darwin hade gjort ett träd där han visar att alla kommer från en och samma plats. Först så kommer alla djuren ifrån vattnet men senare så hade dom börjat förstå att det finns syre i vattnet men det finns så mycket mera syre uppe ur vattnet. Och när dom hade börjat förstå att det finns mycket mer syre där uppe så var det ett djur som kom upp ur vattnet och då anpassar sig det djuret uppe på land och det kommer fler och fler djur som kommer upp ur vattnet och börjar anpassar sig. Och sen så kommer det nya djur som hästar, tigrar och alla djur som lever uppe på landet och då så börjar det blir mer land uppe och tillslut så kommer aporna. Darwin hade studerat aporna, att vi människor som kom till efter aporna att först så kommer blir dom mer upprätade och kan börja använda redskap och tillslut så kommer vi människor till och började bygga hus och sån.

Darwin har studerat hur olika djur och hur dom kommer till och hur det ser ut när det förändras och blir större och hur djuret förändras. Han tog olika dna för att han skulle se hur det såg ut när dom var små och blir större och utvecklingarna. Darwin kollad dnat för att han va inspererad utav hur vi utvecklas och hur djuren förändras.