onsdag 27 februari 2013

Bokuppgift v.7

Mina åsikter om boken jag läst


Jag har precis läst klart boken och tyckte den var helt okej. Det kanske inte är den bok jag skulle valt på egen hand men när man väl hade kommit in i boken så var den inte så dålig som jag trodde den skulle vara.

Jag tyckte synd om Ida först eftersom hon levde ett tufft liv då hennes pappa hade valt en annan kvinna framför Ida och hennes mamma och skaffat ny familj i USA. Efter att pappan hade lämnat dom så hamnade mamman i ett jobbigt läge då hon slutade äta och bara sov hela dagarna. Jag tror att anledningen till att Ida dricker och festar hela tiden är på grund av det.

Sandor ser jag som en kille som inte bryr sig om vad andra tycker utan följer sin egen vilja. Till att börja med så älskade han att dansa och tog aldrig åt sig när någon sa att det var mesigt. Men helt plötsligt så börjar han bry sig om vad Babak och Valle tyckte och då slutade han med dans. Det tyckte jag var dåligt för man ska inte falla för grupptryck och man ska inte låta någon bestämma vad man ska gör i sitt liv. Som tur va så hittade Sandor tillbaka till den rätta vägen och fortsatte med dansen. Han vann också en danstävling då han utsågs till den bästa dansören i Sverige. I slutet så blir även Ida och Sandor tillsammans.

Precis som jag skrev ovan så tyckte jag boken var helt okej och handlingen var bra men författaren var inte speciellt duktig. Om han hade skrivit med lite mer känsla och kanske hade skrivit lite mer hela meningar och inte särskilt mycket "slangord" så hade boken säkert varit bättre. Om han hade förklarat saker och ting mer och skrivit lite detaljer på vissa delar, berättat vissa händelser i detalj så att man kan få en klar bild i huvudet skulle inte heller sitta fel. Men det är kanske bara är jag som tycker så. Vissa gillar nog att det inte är för långa meningar och att han inte pratar om samma sak sida efter sida. Alla tycker olika och här har du min åsikt om det hela!

veckans nyhet v.7


Nordkoreas ledare Kim Jong Un är ny. Men han fortsätter planerna att tillverka kärnvapen. Foto: AP/Scanpix
Nordkoreas nuvarande ledare Kim Jong Un
Nu har Nordkorea ännu en gång sprängt ett kärnvapen. Det gjorde dom den 13 februari i staden Pyongyang. Detta sägs ha varit en minivariant som kan få plats i en missil vilket har väckt oro världen runt. Den första sprängdes år 2006 och den andra 2009. Så detta var den tredje gången Nordkorea brutit mot FN:s lag och denna gången av den nya ledaren Kim Jong Un som fortsätter på den gamles spår.

Ledaren hotar med att förstöra freden på jorden och mest rädda är folket i grannlandet Sydkorea. FN har samlats för ett krismöte och har förbjudit Nordkorea att testa kärnvapen, dock så har Nordkoreas ledare struntat i detta och fortsatt med sina experiment.

Jag tycker att Nordkorea beter sig som små ungar som inte vill lyssna på vad dom vuxna säger. Dom är ett land som vill förstöra freden för alla andra länder i världen. Dom har ingen på sin sida så varför gå igenom allt detta elände på egen hand? Enligt mig så är detta en väldigt ogenomtänkt ide som dom vill framföra. Jag tror inte det kommer sluta bättre för dom än det gjorde för Tyskland när Hitler var ledare. 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16223514.ab
http://hn.se/nyheter/varlden/1.1940511-karnvapenprov-i-nordkorea
http://www.8sidor.se/utrikes/2013/02/nordkorea-testade-nya-karnvapen
http://hallandsposten.se/nyheter/varlden/1.1940574-oro-efter-nordkoreas-provsprangning

tisdag 26 februari 2013

En obekväm sanning del 3

Al Gore började prata om "2 kanariefåglar i en gruva" i den förra delen av dokumentären han gjort. Den ena fågeln var Arktis och den andra Antarktis. I Antarktisk år 1978 så började isen smälta. Det fanns en shelf som hette Larsen B på 213 meters höjd som skulle ha smält på 100 år enligt forskarna men den smälte på 35 dagar vilket chockerade världens befolkning. Det hade blivit så varmt på sistone att shelfen smält mycket snabbare än väntat.

På grund av all denna värme så smälter även landis vilket är en aning värre än havsisen dock så är det många som inte vet anledningen till detta.
Har ni tänkt på att man oftast lägger isbitarna i sitt glas innan man häller upp drickan?  För då kan du mäta upp drickan så att det inte blir för mycket i glaset men om du lägger i isen efter så stiger vattnet eftersom isens molekyler sitter i häxagon och det tar mer plats än vatten i flytande form då molekylerna sitter tätare. Anledningen till att jag förklarar detta är att man ska förstå att landisen är farligare än havsisen när den smälter då landisen tar upp mer plats och har orsakat att havsnivån stigit med 6 meter.

Solens värmer upp isen och då bildas tunnlar som går ner i den. Det är dom tunnlarna som orsakar att isen delar på sig. Och när isen hamnar i havet så stiger havsnivån och då kommer många städer och länder som San Francisco, Holland, Beijing, Shanghai, Florida och Calcutta att drabbas av mycket översvämningar.

Det som gör att världen bara blir värre och värre är alla de gamla vanor och den gamla tekniken vi använder. Vi vet t.ex. att bilar är dåliga för miljön men vi sluta dock inte köra bilar för det är en gammal vana som vi tror att vi inte klarar oss utan. Den inställning som folk har är det som orsakar jordens undergång. Och USA är det land som släpper ut mest i världen och och står för hela 30% av utsläppen, Europa är inte mycket efter men Kina har dock klarat sig väldig bra med tanke på mängden folk som bor där.

Vi föder också fler och fler barn nu för tiden och mängden folk har ökat. Också det är lite dåligt för klimatförändringarna förstör vårt jordbruk och det blir dåligt med vatten i varma länder. Desto fler folk vi är desto mer mat och vatten behövs!

I slutet av denna delen så visade Al Gore en liten tecknad film på en groda som hoppar i kokande vatten. Precis om väntat så hoppar grodan ut ur vattnet innan du hinner blinka men sedan så hoppar grodan in i en skål med ljummet vatten där temperaturen sakta steg. Och även om det blev lika varmt som det var i den förra skålen så hoppade inte grodan ut, utan satt där till han blev räddad. Det Al Gore försöker säga är att om klimatet hade ändrats under en natt så skulle vi märkt skillnad och alla hade gjort något åt saken men eftersom detta händer under flera hundra år så märker vi inte det lika snabbt och då ser vi inte skadan vi har orsakat vilket leder till att ingen bryr sig.

torsdag 14 februari 2013

Veckans nyhet v.6

Maria, flickan som blev mördad
Den 23 april i fjol hittades en 19-årig flicka i Landskrona död efter att ha kommit hem från ett påtvingat giftermål i Irak. Det var hennes 17-åriga bror som hade dödat henne genom 107 hugg med två knivar och sax mot vissa delar av kroppen. Läkarna säger att det blev en plågsam död för systern.

Brodern påstod att det inte var han som hade dödat sin syster utan att en maskererad man hade stormat in i deras hus och överfallit flickan. Men berättelsen verkade lite märklig och innehöll saker som inte passade in vilket ledde till att tingsrätten avvisade de.

Det sägs också att Maria (som flickan då heter) själv hade berättat att hon hade blivit misshandlad av sin mamma och att hon hotat att döda henne när hon sov.
Men när mamman blev intervjuad av Aftonbladet om vad brodern hade gjort så sa hon såhär "Är han skyldig så kommer jag aldrig förlåta honom."

Brodern påstår att anledningen till hans beslut var att han skulle skydda familjen heder.

Okej, jag tror inte ens jag behöver förklara hur dumt och elakt jag tycker detta är. Att man dödar sin egen syster, sitt kött och blod. Det är verkligen helt sjukt, och att mamman ville göra desamma men sedan leker oskyldig framför kameran? HEMSKT!! Jag förstår ändå om dom vill skydda familjens heder men varför döda sin syster för att hon inte ville spendera resten av sitt liv med en man hon aldrig älskat? Jag tycker det var otroligt modigt gjort av Maria som flydde hem men dessvärre så blev hon ju mördad. Men att bara stå för vad man vill är en bra sak och vem vet, nu kanske andra unga flickor som också blir bortgifta kan göra uppror mot sina föräldrar och stå för sin åsikt. Hoppas bara inte dom också blir dödade.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/mordade-sin-syster--doms-till-atta-ars-fangelse

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article16148696.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15834373.ab

bokuppgift v.6

Detta är den artikel jag valt och tog den på grund av att Ida dricker så mycket och Sandor provar för att verka cool och "passa" in.

Precis som artikeln säger så gör man lite dumma saker när man är berusad och Ida använde alkoholen för att inte känna skam när hon skulle få det att se ut som om Vanjas kille var otrogen med henne.
Sandor snodde tequila från sina föräldrar för att bli en i gänget till en fest och gjorde också saker han ångrar.

Även om alla vet att alkohol har en dålig påverkan på folk så väljer dom att dricka ändå. Dock så gör dom flesta inte detta för nöjes skull utan för att glömma av allt, känna sig modiga på något vis eller så är dom bara desperata av att göra som alla andra.


Själv så ser jag detta som en idiotisk sak att göra och skulle själv aldrig göra det. Speciellt inte för någon annan. Man ska inte vara beroende av vad andra tycker och tänker utan man ska följa sin egen väg och göra vad man själv känner för, inget annat.



Bokuppgift v.5




Filmen heter Cyberbully och handlar om en flicka i 17-års ålder som blir nätmobbad. Folk skriver en massa om hennes klädsel och beteende osv. Taylor som huvudpersonen kallas tar åt sig väldigt mycket och mår inte alls bra. Vid ett tag så mår hon så dåligt att hon till och med försöker ta sitt liv. Och det visar sig vara den hon trodde hon kunde kalla "vän"som kränker henne offentligt. 

Jag tycker denna film passar in på scenen då Sandor ska hem till Ida och Idas vänner skrattar åt Sandor för att han är så kallat "homosexuel" och oskuld. Det som fick mig att tänka på denna film var att det var Taylors bästa vän som skrev om henne på nätet och i boken så var det Ida som snackade skit om Sandor för sina vänner. Båda blev svikna av deras så kallade vänner vilket var väldigt dåligt gjort. 

En obekväm sanning del 2

I den andra delen av filmen så fördjupar sig Al Gore i hur klimatet förändras om inlandsisen smälter. Golfströmmen kommer t.ex. att sluta funka för att inlandisen innehåller sött havsvatten medan golfströmmen innehåller salt vatten. Men vad är problemet då? Jo, eftersom kallt saltvatten är tungt och åker längre ner i havet på väg tillbaka till Mexico så kan nytt vatten komma samma väg men sötvattnet är lätt och stannar kvar på ytan vilket förstör golfströmmens bana.

Al gore kallar de två polerna för " 2 kanariefåglar i en gruva". Förr i tiden när man grävde efter skatter så tog man med kanariefåglar som sjöng hela tiden och när dom sluta sjunga så var dom antagligen döda och då var det antingen för mycket gas eller koldioxid i luften.
Vad han försöker komma med detta är att man inte kommer höra mera ljud av djuren som lever på de två polerna utan dom kommer dö ut för att isen smälter och t.ex, isbjörnarna behöver någonstans att vila.

År 2005 slog vi rekord, då vi aldrig någonsin förut hade förbrukat så mycket fossila bränslen förr. Och väldigt mycket gick fel här i världen. Största delarna av USA drabbades av stora orkaner och hemska olyckor. Detta var på grund av att klimatet förändrades. En av de stora förändringar som hänt var att isen hade smält. Och då ställer sig väldigt många denna fråga "Gör det ens någon stor skillnad?" Svaret på denna fråga är ett självklart ja. För solen strålar reflekterar 100% på t.ex. nordpolen och  90% studsar på isen och sedan tillbaka i rymden medan de återstående 10% värmer upp havet. Och det är bra men om klimatet förändras så smälter isen och då värms havet upp mer och tillslut är allt vatten och då kan inte isbjörnarna leva och vi får översvämning.

Vet ni vad en Granbarkborre är?  Det visste inte jag förrän Al Gore började prata om den. Det är en insekt som brukar bygga sina bo i träden. Det dåliga med insekten är att den förstör träden och träd behöver vi människor. Men detta har inte varit något problem förut för Granbarkborren fryser ihjäl för att det var för kallt för dom. Men om vårt klimat förändras och det fortsätter att bli varmare så kommer dom att kunna leva och då dör träden ut istället.

Larverna och fåglarna brukar födas samtidigt vilket är bra för då får fåglarna sin föda i tid. Men nu när klimatet förändras så så föds larverna tidigare och fåglarna kan inte anpassa sig efter det vilket orsakar svält för våra stackars fåglar.

Städerna Nairobi och Harare har svårt att leva nu när Moskitgränsen stiger. Och det är väldigt farligt för folket bor på hög höjd för att slippa moskitflugorna som inte kan leva så högt på berg för att det är för kallt. Och klimatet förstör även här för folket eftersom att om värmen stiger så kan flugorna flyga högre och dessa flugor orsakar stor skada då deras existens kan leda till malaria.

Det vi gör påverkar inte bara oss utan också de stackars oskyldiga djuren som ingen skada gjort. Därför ska vi tänkta på att även om vi kanske klarar oss så kommer djuren dö ut på grund av oss och att vi ska försöka ändra världen. Vi har i många år försökt få människor att rädda planeten och använt deras barn som en ursäkt för att få igång dom. Men inte ens det verkar hjälpa så om ni inte tänker bry er om att ni förstör världen för era barn så kan ni i alla fall tänka på de stackars djuren som inte kan rädda planeten men ändå blir påverkade av all den skada dom inte själv har orsakat..



onsdag 13 februari 2013

Istid

När hade vi istid senast?
Svar: Den senaste istiden var för ca 11 500 år sedan.


Var? Hur stor del av Europa var täckt av is?
Svar: Största delarna av Europa var täckt. De länder som drabbades mest var alla länder i Norden, norra Tyskland, västra Ryssland och de Brittiska öarna.


Varför har vi inte istid nu?
Svar: För klimatet förändras hela tiden och eftersom solens bana är oval så är jorden inte alltid lika nära solen. Och eftersom vi släpper ut en massa koldioxid nu och det blir varmare så spelar det ingen roll om  jorden inte får lika varma soltrålar på sig för växthuseffekten håller oss varma.

Vad är erosion?
Svar: Erosion är det som skapar jorden kan man säga. Vattnet kan t.ex. orsaka formerna på stenar genom att vågorna kommer mot stenen och vattnet och småstenarna i vattnet slipar stenen. Som på denna bilden så har erosionen både skapat flodens "bana" och stenens form.


Varför dog mammutarna ut?
Svar: Deras päls var för varm och dom kunde inte fälla den heller så det blev lite problem för dom.






fredag 8 februari 2013

Ekvationstest 1

Vad betyder följande ord?

Variabel: Variabel är att man har en bokstav som står för ett tal. Det kallas för variabel för att det varierar, och med det menar man att en bokstav kan betyda olika saker, den värde varierar.

t.ex. Jag köper tre äpplen men vet inte vad det kostar då är det 3x.

Uttryck: Ett uttryck är att man har bokstäver istället för siffror och då kan man inte lösa uppgiften innan man vet vad uttrycket har för värde.

Ekvation: Ekvationer är när det ska vara lika mycket på båda sidorna av likamedstecknet. Och man ska räkna ut det gömda talet.

t.ex. 7x-4=24

Prioriteringssystemet

Det är när det är olika räknesätt i ett och samma tal som t.ex. 4+(7*3)-1=29
Reglerna är paranteser först, sedan Multiplikation, Division, Addition och Subtraktion.

En obekväm sanning. del 1


DEL 1

Allt har suttit ihop! (alla världsdelar)

Global uppvärmning = hela jorden värms upp.

Växthuseffekten = jorden är som ett växthus.

"växthusgasligan" =
"växthusgasligan" är elaka, de håller kvar solstrålarna på jorden ----> varmare

koldioxid CO2 i atmosfären ökar. Varför?- vi släpper ut för mycket utav det.
CO2-nivån går upp och ner på ett år. Förklara varför.-
om man delar jorden på mitten så är det mer land i norra delen och när solen strålar på den sidan av jorden så växer träden och den suger in koldioxiden.
Men på vintern stiger koldioxidhalten för att det inte finns lika mycket träd på södra delen.

"jorden andas" sommar/vinter
norra halvklotet mest vegetation (fotosyntes)

Himalaya - drickvatten till 40% av jordens befolkning. Nu smälter isen!

650 000 är - 7 istider

CO2 och temperaturen. Diagrammen ser likadana ut - hänger ihop. Varför?- för när koldioxiden stiger så blir det varmare och då stiger temperaturen lika så.

Julafton 1968, första bilden på jorden
17 december 1972, första bilden på hela jordklotet.





Jag tycker filmen var väldigt intressant och han får en att fatta saker man aldrig förstått förr. Han borde fått bli president för han kanske kunde ha räddat världen från allt detta. 







torsdag 7 februari 2013

Veckans nyhet v.5









Telia är en av Sveriges största företag. Dom säljer mobil-abonnemang, bredband och telefonmaster. Och nu har dom blivit anklagade för att ha mutat Uzbekistans diktator familj. Uzbekistan ville sätta upp telefonmaster i landet och Telia var en av många som ställde upp med att ta jobbet. Felet som Telia sägs ha gjort var att muta familjen med pengar, och det är inte lite pengar vi snackar om utan närmare 2 miljader kr som enligt ryktet ska ha mottagits av dottern. Och den 1 februari vd:n Lars Nyberg angått.

Jag tycker detta verkar vettigt av någon anledning. Jag tror inte detta är något fånigt rykte utan sanningen för annars hade la inte vd:n avgått. Om det inte var sant har han inget att dölja och behöver inget rädd vara för. Men det är inte vad som hände utan han avgick så detta låter rätt troligt. Men det jag inte förstår det är varför ska man göra något sådan idiotiskt? Om företaget var ett litet företag som ville lyckas med något så kanske det skulle vara mer rimligt men varför Telia som redan har så många kunder? Dom går bara back nu för dom har slösat 2 miljader kr, förlorat en vd som antagligen gjort mycket nytta förr och en massa kunder. Jag tycker detta rent ut sagt var dumt och icke genomtänkt. 

tisdag 5 februari 2013


Här ser du väderprognosen för torsdagen. I södra delarna av landet så blir det regn med ca 10 grader varmt medan Svealand har det lite mildare på 6 grader. Det kommer även snöbyar och det blir lite kallare högre upp i Svealand. Snön kommer från Norge och kommer fortsätta vidare mot Finland. Vägarna är hala i västra Jämtland och gränserna till Norge.
Det är omkring 2-3 grader varmt i Nordöstra Norrland och solen kan även dyka fram bakom molnen. Däremot så är det minusgrader i Nordvästra Delarna av landet och det kan komma några snöbyar längst upp.
Det kommer in en varmfront på sydvästra delen med lågtryck och kalla vindar från norr.

fredag 1 februari 2013

Förklara bilden


Bilden visar en man som går ute med ett paraply i regnet. 
Regn kommer från moln, och just detta moln kallas för Stratusmoln. Det regnar för att solen värmer havet och det avdunstar. Då bildas det moln och när molen stiger och ska bestiga något högt t.ex. berg så kan det bli för tungt och den släpper sig. Nederbörd kan ju falla som snö eller hagel med men det regnar när temperaturen nära marken inte är för kall och vattendropparna inte hunnit frysa till is. 
Som man ser på bilden så blåser det åt ena hållet och blåst uppstår när varm luft stiger och det blir ett tomrum. Då kommer det luft från andra platser till detta tomrum och då blir det ett till tomrum och så fortsätter det på detta vis och då bildas blåst som senare kan utvecklas till storm.