torsdag 6 juni 2013

Konflikter mellan Israel och Palestina



I många år har Palestina blivit trakasserade utav Israel som har tagit över deras mark och behandlat dom väldigt illa. Israelerna var i början ett folk som blivit utsatta för mycket. Eftersom dom är judar så har dom varit ett stort offer för Hitler och dom har aldrig blivit accepterade någonstans. Den 14 maj 1948 fick judarna äntligen en plast dom kunde kalla hem. Dom började bosätta sig i det så kallade Palestina och även om många inte tror detta så var palestinierna helt okej med detta. Det var arabländerna runt om kring som inte ville ha judar i mellanöstern, som sedan länge tillbaka bara muslimer och kristna levt i.

Syrien, Egypten, Iran och Irak var några utav länderna som började kriga med Israel och det slutade med att israelerna vann som sakta men säkert tog mer och mer land från palestiniernas Gaza och Västbanken. Och då förstår man att det blir krig mellan dessa två länder men varför då lära ut till barnen att dom också ska kriga och att bara våld löser saker? För krig gör inte saken bättre.

I filmen vi såg idag så lärde de palestinska lärarna eleverna i tidig ålder att dom ska kunna stå för sitt folk och lära sig att Israel har fel och att man ska bekämpa dom. Barn i ungefär 8 års åldern lär sig att krig är lösningen till allt. Dom får för sig att inget annat kan lösa konflikterna som deras mor och farföräldrar skapat.


Vi har länge vetat vad det är som händer mellan Palestina och Israel och dom flesta ser det hela från Palestinas synvinkel, även jag. Fast Israel har också gått igenom väldigt mycket. Dom förtjänar också världens medkänsla. Men dom gör det inte lätt för oss. Även om dom har gått igenom en massa dåligt så är det inte många som tycker synd om dom när man väl har börjat prata om Palestina. Israelerna har behandlat palestinierna väldigt illa. Dom hade ingenstans att bo och fick en del utav Palestina från EU och palestinierna gjorde inte uppror vilket jag tycker var snällt utav dom men det betyder inte att israelerna får ta hur mycket som dom vill. Om man ska se det från israelernas synvinkel så kan man säga att arabländerna krigade för palestiniernas skull och dom förlorade kriget. Och precis som i vilken annan plats som helst så tar det vinnande landet mark från det andra landet. Men det Israel gjorde som var fel var att dom tog mer och mer land och till slut hade palestinierna ingen plats att leva på. Gazaremsan är ungefär 40 km lång och 10 km bred. Och det bor ca 1,5 miljoner människor där. Det är en väldigt liten plats att vistas på. Israelerna tog ett dumt beslut och enligt palestinierna så kommer dom få betala för detta resten utav deras liv. 

Jag hoppas att både palestinierna och israelerna med lite sunt förnuft kan ta och sätta sig ned och prata igenom saker och ting, För detta funkar inte. Barnen lever i skräck. Dom känner sig inte säkra någonstans. Och det måste man ändra på. Om man i Sverige t.ex. är rädd för att vara hemma då ens föräldrar kanske slår en så tror jag dom flesta kan tänka "håll ut i några timmar till" för att dom sedan kan ta sig till skolan där dom är säkra. Men i t.ex. Palestina så spelar det ingen roll om dom är hemma eller i skolan. Dom är fortfarande rädda att israelerna ska komma och slå dom eller spränga upp deras hem. Någon måste ändra på allt detta kaos. Vi kan inte vänta på nästa generation, som KANSKE kommer fixa allt om dom inte är lika dumma som oss. Det är vårat misstag och vi måste rätta till det. Även om vi är rätt sent ute så är det bättre sent än aldrig.