måndag 27 maj 2013

Frågor och svar om metall

Vad där huvudorsaken till att det finns stora mängder bly i naturen?
Svar: 1995 så använde man bly i bensin och blyet som åkte ut i luften finns fortfarande kvar.

Ge fyra exempel på saker som kan innehålla bly.
Svar: Industrin, biltvätt, ammunition och fiskesänk.

Vilka skador kan man få av kadmium?
Svar: Man kan få njurskador och benskörhet.

Varför bör gravida kvinnor undvika att äta fisk från vissa sjöar?
Svar: Den fisk som finns i sjöar har högre kvicksilverhalt som skadar njurarna och hjärnan. Barnet kan också bli missbildat.

Varför bör inte varmvatten användas till att blanda välling?
Svar: För vattenledningarna innehåller koppar och varmvatten kan lösa upp det. Därför är det viktigt att inte använda varmvatten direkt från kranen när man blandar välling då barnet kan få diarré.

Ge exempel på skador i naturen som orsakas av aluminiumjoner.
Svar: Den skadar gälar på fiskar och rötter på träden. 

fredag 24 maj 2013

Veckans nyhet v.21



Vid niotiden idag, den 24 maj så blev en kvinna i 80 år åldern rånad. Kvinnan sägs ha blivit bunden utav rånarna i sitt hem i Lund. Hon blev hittad utav en bekant ett tag efter rånet bakbunden. Den gamla kvinnan blev inte allvarligt skadad men var i chock när man hittade henne.
Ingen vet vem rånarna är men när dom hittas så kommer polisen anhålla dom för grovt rån.
Det som stals var värdefulla silversmycken gjorda utav den svenska silversmeden från Lund kallad Wiwen Nilsson.


Som alltid så tycker jag det är fel med allt detta som folk gör runt om kring i världen. Var rånarna tvungna att stjäla från en gammal kvinna? Varför tar dom alltid dom svaga? Antagligen för att det blir lättare för rånarna men det gör det inte mer okej. Den stackars kvinnan var säkert änka eftersom det inte stod någonstans i texten att hon hade familj. Tänk dig en gammal kvinna som sörjer och ska behöva gå igenom något sådant. Jag förstår ärligt talat inte hur dom människorna tänker. Dom är hjärtlösa helt enkelt.
Sen kan det vara någon som är fattig och som känner att den MÅSTE stjäla för att kunna överleva men det är inget bra sätt att tjäna pengar på. För jag tror att så fort som personen ska använda pengarna så får den skuldkänslor. Det skulle i alla fall jag fått.


Källa:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16838054.ab
http://www.expressen.se/kvp/80-arig-kvinna-blev-bunden-vid-ran/
http://www.skanskan.se/article/20130524/LUND/130529603/1012/-/80-arig-kvinna-bakbunden-och-ranad
http://www.sydsvenskan.se/lund/80-arig-kvinna-bunden-vid-ran/
http://www.laholmstidning.se/article/20130524/TTINRIKES/305249934/-/aringldrig-kvinna-bunden-vid-raringn
http://www.dn.se/nyheter/sverige/aldrig-kvinna-bunden-vid-ran

torsdag 23 maj 2013

Veckans nyhet v.20



Idag, den 17 maj så är det Norges nationaldag som firas ordentligt runt om i hela Norge. Folket går runt på gatorna klädda i Norska folkdräkter och viftar med rödvita flaggor. En massa parader visas upp på Karl Johann vägen i Oslo och alla är glada. Men varför? Vi i Sverige firar inte vår nationaldag på samma sätt. Anledningen till detta är att Norge har mer att vara tacksamma över kan man säga. Dom har gått igenom mer än vi har. Den 17 maj 1814 så blev Norge ett självständigt land efter att ha tillhört Danmark en längre tid. Dock så var Norge inte självständigt såpass länge eftersom dom blev tvingade att ingå i en union med Sverige den 4 augusti samma år. Unione upphörde år 1905.

Jag förstår varför Norge firar sin nationaldag så stort. Tänk att dom bara varit självständiga i 109 år. Det är väldigt lite jämfört med dom flesta andra länderna i Europa. Och dom måste nog vara väldigt glada över att äntligen få vara ett eget land. Dock så tycker jag att det inte skulle varit så farligt med Sverige och Norge i samma union. självklart så finns det nackdelar då Norge säkert skulle vilja vara självständigt men Sverige har mycket som Norge kan ta vara på och Norge har mycket som Sverige kan ta vara på. Men eftersom allt händer för en anledningen så är det nog bättre såhär.


Källa:
http://www.visitnorway.com/se/Om-Norge/Historia/Den-norska-nationaldagen-/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svensk-norska_unionen
http://www.ne.se/lang/svensk-norska-unionen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Portal:Huvudsida

Bokuppgift v.18


Jag valde denna texten eftersom jag tycker den passar in på Alex Dogboy.
Texten lyder:
I'm happy, but sad
I want to die, but I don't
I love you, but I hate you
I'm tired, but I'm not
I'm fine, but not really
I can't talk to you, but I can't not talk to you

Och det passar på Dogboy för att han säger hela tiden att han är lycklig på gatan, att allt är okej men det är inte sant, för djupt inom honom så finns det sorg vars existens han inte vill erkänna. Eftersom han sniffar lim så är det ett tecken på att han inte tycker det finns något att leva för, för han vet att limmet tar död på honom. Ändå så tar han aldrig "överdos" eller bara hoppar framför en bil för han vet att om han dör så kan han aldrig någonsin komma tillbaka igen. Därför försöker han ta vara på livet, dock så gör han det på ett lite udda sett..

"I love you, but I hate you" är en mening jag känner igen mig i. Det finns vissa människor som man älskar så mycket att man skulle kunna ta sitt eget liv för att dom ska få leva. Dock så finns det alltid en liten röst som väldigt svagt viskar i ens öra och säger "hata den". Och man kan inte sätta fingret på vad man hatar. Dogboy älskar fru Leti. Hon tar hand om honom och får honom att känna sig viktig. Ändå så upplever jag när jag läser boken att det finns något med henne som han hatar. Och då gissar jag på att anledningen är för att han hatar att hon tar hand om honom på ett sätt som hans mamma aldrig gjort.

"Im fin, but not really" är något alla använder. "Jag mår bra, ingenting har hänt" men djupt inom en så vill man bara skrika så högt så att folket i Kina hör en. Dogboy har aldrig sagt det rakt ut men antar att det är så eftersom han låtsas om ingenting så fort något händer. Båder hans mamma och pappa har lämnat honom och när någon frågar så säger han att han inte bryr sig, dom betyder inget. Men saknade är enorm och egentligen så kan Dogboy inte släppa taget och det har jag full förståelse för. Det är ju ändå han föräldrar vi pratar om.

Kolets Kretslopp


KOLETS KRETSLOPP

Vi har alla kol i oss. Det finns i allt runt om kring oss.
Kol finns i olja som man hittat djupt ner under marken. När vi har plockat upp oljan så använder vi den till massa olika saker som t.ex. bensin, fabriker och plast. När man sedan har använt t.ex. bensinen och bränner upp den så blir det koldioxid som åker runt i luften. Träden och växterna suger åt sig koldioxiden och skapar då fotosyntesen vilket betyder att den sedan "andas ut" syre som vi människor och djur snappar åt oss och sedan så andas vi ut koldioxid igen. Det är ett sätt som kolets kretslopp kan se ut, (även om det är mer känt som fotosyntesen) men det finns också ett annat. När träden och växterna har fått i sig koldioxiden så äter djuren upp det. Vi människor äter sedan djuren men också växterna och får då i oss kol på ett annat vis. När vi dör så förmultnar vår kropp och kolet kommer ut igen. En del kommer ut i gasform, alltså koldioxid och en annan del åker ned i marken igen. Då skulle man kunna tro att vi (och/eller djuren) kan bli olja sedan. Och det skulle säkert gå, det gick ju förr. Men det kommer ta flera tusen år och vi människor har en vana av att använda saker för fort.


fredag 17 maj 2013

Grundämnerna i kroppen

97,85 % av kroppen består av följande grundämnen


65 % Syre – ingår i nästan alla ämnen
18 % Kol – ingår i nästan alla ämnen
10 % Väte – ingår i nästan alla ämnen
3% Kväve – proteiner och DNA
1,5 % Fosfor – DNA, skelett och tänder
0,35 % Kalcium – skelett, tänder och blod





KVÄVETS KRETSLOPP


Luften består utav 78% kväve. Alltså andas vi in kväve men för att vi ska kunna göra det så måste kvävet vara kvävefixerat vilket betyder att den måste sitta ihop med något annat ämne som t.ex. syre. Då andas vi in det men kroppen tar inte åt sig kvävet utan vi andas bara ut det igen. Och då finns det ett annat sätt för oss att ta åt oss kvävet. Genom maten. Växterna tar år sig kvävet genom bakterier som finns i jorden. Efter det så äter växtätande djur upp växterna och får i sig kvävet. Sedan kommer det köttätande djur som i sin tur äter upp djuren som vi sedan äter upp. Det finns två olika sätt för kvävet att komma tillbaka till jorden och luften. Antingen så kissar och bajsar man ut det eller så dör man och kroppen förmultnar. Då åker kvävet tillbaka till jorden och luften.


onsdag 15 maj 2013

"Att döda ett barn" Stig Dagerman



Filmen handlade om en liten pojke i ungefär 7 års åldern som skulle hämta lite socker hos grannen. Medan pojken går mot grannen så är det ett annat par som kör bil påväg till stranden för att åka båt. Alla är lyckliga och skrattar. Ingen tänker på att om några få minuter så kommer deras liv att förändras för gott.

Pojken hämtar sockret och går över gatan som paret kör på i full fart och innan dom hunnit blinka så ligger pojken död på marken och paret sitter i chock i deras bil. Kvinna springer upp efter en kort stund men mannen som körde bilen är i såpass stor chock att han inte ens kan gå fram till pojken och se hur han mår.

Denna filmen är gjord utav Stig Dagerman, en väldigt känd författare och journalist. Han gjorde den åt det som vi idag skulle kunna kalla trafikverket. Detta var inte en film som Stig gjort på egen vilja utan den var "beställd". Och det finns en anledning till att trafikverket beställde denna film och budskapet i denna gör en förstående för hur snabbt allt kan vända. Det tog bara några sekunder för paret att köra över pojken och han dog direkt. Man brukar säga att döden ligger än närmre än kläderna man har på sig. Och med det menar man att allt kan vända på en liten stund. Händelsen tog bara ca 2 sekunder och plötsligt har livet förändrats för många. En liten pojke som knappt fått leva har mist sitt liv och det skulle inte förvåna om mannen och mamman tog på sig skulden även om det inte är deras fel. Jag tror på att Gud ger och Gud tar, oavsett vad så skulle den pojken dött exakt den sekunden, mannen råkade bara vara på fel ställe vid fel tillfälle. Och mamman råkade bara be om socker i fel stund. Det är hur jag ser på det hela!

Budskapen är enligt mig att en liten händelse som bara tar någon sekund kan ändra ens liv och påverka än mycket längre än själva skadan tog. Ett annat budskap är att man inte ska köra för fort. Eftersom det var trafikverket som beställde det så var nog deras mening att man skulle förstå att det inte är bra att köra för fort men filmen ger fler budskap än bara det.

Palestina

Vad vet du om Palestina?
Inte så värst mycket. Jag vet att dom vill ha tillbaka Jerusalem som huvudstad och få ut Israelerna ur sitt "land". Palestina ligger i Mellanöstern. Jag vet också att dom inte är ett självständigt land utan bara en liten del omringat utav Israel. Dom har också sedan långt tillbaka krigat mycket med Israel.
Välj en lämplig karta som visar Palestina.

















När bildades Palestina?
Svar: Jag hittade faktiskt inte det men frågade Tilda och hon sa att hon inte heller hade hittat det. Det ända hon visste var att folk hade varit bosatta i Palestina sen 3000 år f.kr. 
Ta reda på bakgrunden till namnet Palestina.
Svar: Först så bodde det ett folk kallat Filistèerer i det nuvarande Palestina. Deras forntida namn Pelesèet gav namn till det vi idag kallar Palestina. 



Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Palestina
http://www.ne.se/enkel/palestina?i_h_word=palestina%20kartor
http://www.landguiden.se/Konflikter/Israel-Palestina  

tisdag 7 maj 2013

Frågor och svar på Material

Minns du?

1. Vad är keramer? Ge fyra exempel.
Svar: Det är oorganiska material. Porslin, glas, lera (keramik) och cement.

2. Hur tillverkas vanligt glas?
Svar: Man ska värma kvartssand i 1700 grader så att den smälter. Sedan ska den kylas ned innan kristaller bildas.  Fast då blir det inte vanligt glas utan det blir kvartsglas. För att det ska bli vanligt glas så måste man blanda i pulvriserad kalsten och soda. Den smälter också på lägre värme då.

3. Vad kännetecknar pyrex och jenaglas?
Svar: Man byter ut kalksten och soda till aluminium och boroxider.

4. Vilka är råvarorna vid porslintillverkning?
Svar: Det är kaolin (porslinslera), kvarts och fältspat.

5. Vilka egenskaper har porslinet glasyr?
Svar: Det ger porslinet ett hårt, tunt skikt utav glas och det får vackra färger.

6. Vad är tegel?
Svar: Det är lera som bränts på väldigt hög värme. ca 1000°C

7. Hut tillverkas cement?
Svar: Man bränner lera och finmalen kalksten som blir cementklinker. Sedan mals det ihop med gips till  pulver. Efter det så blandar man pulvret med vatten då det blir hårt som sten.

8. Vilken är skillnaden mellan lumppapper och vanligt papper?
Svar: Vanligt papper är gjort på träd medan lump är gjort på kläder.

9. Vad används returpapper till?
Svar: Returpapper används till hushållspapper, toalettpapper, wellpapp och tidningspapper.

10. Vad är papyrus och pergament?
Svar: Papyrus är ett pappersliknande material, delvis gjort på cellulosa. Pergament är ett starkare material gjort på skinn från kalv, får och getter. Båda användes som vi använder papper idag.

11. Vilka huvuddelar ingår i målarfärg?
Svar: Det är färgpigment, lacknafta och/eller vatten.

12. Vad består Falu rödfärg av?
Svar: Järnoxid och kokt linolja.

13. Vad innehåller oljefärg förutom färgpigment?
Svar: Den innehåller torkande oljor.

14. Vilka är plasternas två huvudgrupper?
Svar: Termoplast och härdplats.

15. Vad kan finnas i plast mer än polymer? 
Svar: Mjukningsmedel.

16. Nämn två miljöproblem som användningen av plast för med sig.
Svar: Om man bränner plasten så kommer det ut giftig gas i luften.
Det tar väldigt lång tid för plast att brytas ned i naturen.

Förstår du?

1. Vad är det för skillnad på materia och material. 
Svar: Materia betyder ämne på latin och material betyder råämne.

2. Varför används inte kvartsglas till vardags?
Svar: När man tillverkar kvartsglas så gör man det på så hög värme så det blir för dyrt för tillverkaren.

3. Vad är det för skillnad mellan betong och cement?
Svar: Dom är inte gjorda på samma råvaror.

4. Varför undviker man att använda alkydfärger?
Den innehåller giftiga kolväten som lösningsmedel.

5. Varför har de två olika grupperna av plast så olika egenskaper?
Svar: Deras armar sitter inte lika hårt så den ena smälter och den andra blir mer kompakt när man bränenr den.

Utmaning

 1. Vilken sorts färg skulle du helst använda, om du skulle måla a) en stol, b) en sommarstuga, c) taket i ditt rum, d) en tegelmur? Motivera!
Svar: a)
b) Jag skulle valt slamfärg till sommarstugan eftersom det är en färg som låter trär andas och det är bar för då blir det inte mögligt. Jag valde också den för att färgen håller länge.
c) När jag skulle måla taket i mitt rum så hade jag valt vattenburen färg. Oljefärg och alkydfärg är bättre för trä men vattenburen färg är inte det. Så då borde den passa till mitt tak.
Man kan också ha kalkfärg eftersom det är en färg som passar til putsade ytor vars uppgift är att ge fin yta och skydda det som finns bakom väggen. Alltså finns det inte stor risk för mögel där heller.

Palestina vs Israel debatt


Palestina

Storbritannien gav Palestina till judarna.
Israel stänger ut Palestina, ni vet hur det känns.
Israel tog vårat land och behandlade sedan oss illa.
Israel vill ha Jerusalem som är viktigt för palestinierna. 
Jerusalem, viktiga byggnader.
Östra Jerusalem som huvudstad.
Orättvisor ex vattentillgång, flyktingar, skattehöjning, ekonomi, BNP (1000dollar-30000dollar
Mänskliga rättigheter (medborgarskap).
Få bunsförvanter 
Förstör bostäder (infrastruktur)


Israel

Demokrati (knesset)
Flyktingar

Goal


Manni is a teenager from South America. Like a lot of other teenager guys, the only thing on his mind is football. Manni makes a big decision and move to England to play for one of the biggest teams named London Rangers.

Manni is a really talented kid and the trainer likes him, but unfortunately his son doesn't have the same opinion on that 'cause Manni has taken Paul's (the son's name) place in the team.

During his trip a lot of things happen. Like on the first day he gets lost and can't find his hotel called The Millhouse Hotel. After a long search he's friends find him and help him home.

Paul is a really jealous man and he doesn't want to leave Manni alone. He has never let Manni succeed in their team. Paul always find out something terrible to do to Manni so he will get hurt.
But Paul isn't just mad on Manni 'cause he's taking his spot on the team, he has also taken Paul's girlfriend Emma, after Paul and Emma has gotten into a fight.

In the ending Sofie makes a drug test on the hole team and Manni is the only person who test is positive. But Manni haven't taken any drugs so it doesn’t make sense.
What Sofie, Alex (the coach) and the rest of the team doesn't know is that Paul has mixed Manni's urine with drugs.

After the trainer has seen Mannis drug test he decides to kick Manni from the team. Manni get's very angry 'cause he's innocent. But the trainer doesn't believe him. After a long time Sofie dig a little deeper and funded a video when Paul is mixing together Manni's urine with drugs. She show's the video for the hole team and the trainer. It doesn't end well for Paul, he loses his spot in the team for good, Emma doesn't like him anymore and his father (the trainer) can't even look at him. All this for nothing. He's just destroying for him self.

Manni encounters many obstacles during his trip to be a successful foot ballplayer, but no matter what, Manni never gives up. He'll keep fighting till the end, and that's what makes him so good. He believes in him self.  

Stödord på de två NO-filmerna


Naturkunskap

återvinna sopor
inget försvinner för gott, kretslopp
plast och konservburkar måste återvinnas eftersom det inte är helt naturliga ämnen
frukt ruttnar och blir jord
kaffefilter-kompost-jord-näring till träd-papper-kaffefilter igen

brännbart avfall
böcker, blommor, plastpåsar - blir värme

 icke brännbart
glas,keramik- blir nya saker

farligt avfall
giftiga saker som nagelack, klor, termometrar

Metall hittades i gruvor och har blivit mer och mer användbart med tiden
flera hundra år för att det ska bli ny metall- istället kan vi återvinna

metallen värms upp tills det smälter helt, och delas upp i olika sorter som sedan blir t.ex. mynt, smycken och mobiler

avgaser påverkar klimatet
mycket exporteras från andra länder som flingor från usa, apelsiner från spaninen och en soffa från england

fabriker, bilar och flygplan gör av med avgaser, en del är koldioxid och sätter sig längst med atmosfären=växthuseffekten

vädret ändras på grund av detta, vintern blir inte lika kall och sommarn blir väldigt varm, regnet ökar

vi kan bromsa växthuseffekten genom att sluta köpa från andra länder och åka tåg istället för flyg



Träd och papper

4 000 000 dagstidningar
vi slänger och sedan blir den nya tidningar

träd (granar) - pappersmassafabrik
 13000 granar per dygn
flera papper ton kommer till fabriken varje dag
blandar gamla tidningar och granar för att göra nya
ånga bort snö och is och sedan sågas dom i små bitar
bark skars bort
vatten och kemikalier
tjock grå geggamoja 
skräp sorteras bort
sedan renas det igen
granen hackas i små bitar som ska bli pappersmassa
hälften granar och hälften gamla papper blandas
späs med massa vatten och silar sedan bort det
1 km papper om minuten snurras upp på en rulle
packas och körs till fabriker som trycker tidningarna


Hur mycket kan ett barn kissa i en blöja innan det läcker??


Uppgift: Se vad som händer när man häller vatten på suberabsorbent och sedan tillsätter lite salt.

Hypotes: Vi vet att vi ska hälla i vatten i superabsorbentet men inte hur mycket vatten vi ska hälla i. Jag tror att den tål 200-225 ml vatten. Sedan så tror jag att den antingen kommer börja bubbla när man häller i saltet eller att det kommer lösas upp.

Material: 100 ml bägare, 250 ml bägare, mätglas, pipett, blöja, sax, våg och spaltar

Kemikalier: Vatten, suberabsorbent, salt och karamellfärg.

Utförande: Till att börja med så måste du ha en sax och en blöja. Du ska klippa upp blöjan längst med kanten och ta ut superabsorbenten som är i granualt form. Skaka dock inte den eftersom pulvret är farligt att få i munnen och näsan. Det kan hända att du får med cellulosafibrer när du försöker få ut superabsorbenten. Försök att ha med så lite som möjligt av den. Lägg superabsorbenten i 250 ml bägaren och väg sedan upp mellan 0.5-1.4g. Det är viktigt att du skriver ned exakt hur mycket just DU tog så att man vet anledningen till varför du använde mer eller mindre vatten är dom andra. Sedan mäter du upp så mycket vatten som du trodde man behövde i ett mätglas (eftersom det är mer exakt än en bägare) och häller i 2 droppar karamellfärg. Efter det så häller du i lite vatten i taget tills suberabsorbenten inte tar till sig mer. Tillsätt 2-3 nypor salt. Vad hände?


Resultat: När vi hade mät up 1,23g suberabsorbent och färgat vattnet med karamellfärgen så började vi tillsätta vattnet med hjälp av en pipett. Suberabsorbenten klumpade ihop sig till små runda bollar. Desto mer vatten vi la i desto mer växte den. Efter att vi hade haft vi 210 ml så kunde suberabrobenten inte ta emot mer så det började droppa vatten från den. Till sist så la vi i ca 1/2 tsk salt och då löstes den upp.

Slutsats: Plast delas in i två olika grupper. De grupperna kallas termoplast och härdplast. Plast är långa kedjor gjorda på kol och väte som håller ihop med "armar". Skillnaden mellan de två grupperna är att i termoplasten så är armarna lite lealösa och sitter inte så tätt medan härdplastens armar håller ihop väldigt hårt. Superabsorbenten tillhör härdplasten. När man tillsätter vattnet så sätter den sig emellan armarna och då absorberas plasten. När man sedan häller i saltet så släpper armarna taget om sig och klamrar sig fast på saltet kan man säga. Det är därför plasten löses upp när man tillsätter saltet.

Reflektioner om varför jag skrev det jag skrev på hypotesen: Min hypotes var inte helt rätt men en del var det. Som hur mycket vatten den skulle ta till sig och att den skulle lösas upp när man hade i saltet men jag visste inte varför utan gissade hej vilt. Men om jag nu hade vetat anledningen till att det blev som det blev så hade jag kanske gissat på något annat.

Tänk vidare.. : Jag vet faktiskt inte vad mer man kan använda superabsorbenten till. Man har den säkert i bindor och tamponger med men det ju inte så konstigt eftersom dom fungerar nästan som blöjan. Sen kan man använda den när man behöver suga upp något. Det var någon som sa att det kunde finnas i disksvampar men tror inte det skulle fungera så bar eftersom tallriken du diskar kan innehålla salt och då blir det hela väldigt geggigt. Och om den skulle få för mycket vatten på sig så skulle det också bli lite fel. Så den iden var inte så bra..
Sedan så tänkte jag att man kanske skulle kunna använda den när man ska suga upp stora mängder vätska. Som kanske om det blir oljeutsläpp. För då kan den suga upp allt det smutsiga vattnet och det går säkert fort eftersom superabsorbenten tog till sig väldigt snabbt när vi labbade.
När jag läser det jag skrev så låter det rätt konstig men man vet aldrig, det kanske skulle kunna funka!

Felkällor: Vi hade inga fel, dock var det några i den andra gruppen som hade använt en våg som inte hade några decimaler så dom vägde fel och behövde inte mycket vatten alls innan den slutade absorbera.
Vi kom på efter en stund att det tog väldigt lång tid att sitta med en pipett, så det var något man kan tänka på till nästa gång iallafall.

Labbkompis: Emmie

Bilder:

Vattnet efter att vi blandat i karamellfärgen
Spalter som vi använt för att röra om
En bild vi tog medan vi höll på att tillsätta vattnet
Superabsorbenten när den slutat absorbera

Vi filmade också efter att vi hade blandat i saltet så att man skulle se skillnaden.

fredag 3 maj 2013

Veckans nyhet v.18



Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson och ordförande Tommy Jacobson avgår efter hot från supportrar. Det hela började när Djurgården förlorat sin match mot Elfsborg med 2-0. Magnus fick ett samtal när han satt i spelarbussen den 22 april men upplevde inte det hela så värst hotfullt. Enligt honom så var det mer frustation och att dom tyckte att Magnus skulle avgå. Men dagen efter blev det hela lite mer intensivt då tre personer kom till träningen och hotade Magnus med att om inte laget vinner nästa match så skulle han ha alla emot sig och bli tvungen att avgå som tränare för Djurgården.
-Dagen efter var passionen och luften fullständigt bortblåst, berättar Magnus.
Han valde sedan att avgå eftersom hoten blev värre och kunde skada min familj.


Detta var väldigt dumt gjort som alltid. Stackars man som inte kan jobba med det han älskar som mest. För honom så kanske detta var drömjobbet. Att få lära ut det han älskar mest i livet. Men såklart så finns det alltid människor som känner för att förstöra för andra och inte låter någon vara lycklig. Det värsta var nog att dom hotade med att göra något mot hans familj. Ingen väljer jobbet framför familjen, och det vet nog personerna som hotade. Enligt mig så tryckte dom på rätt knappar för att få som dom ville men det var väldigt dumt gjort. Dom människorna har inte något hjärta. Tänk så skulle någon göra samma sak med dom? Hemskt.

Källa: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/djurgarden/article16686437.ab
http://www.svd.se/sport/pehrsson-avgar-efter-hot_8124968.svd
http://www.svt.se/sport/fotboll/magnus-pehrsson-avgar-efter-hot
http://svenskfotboll.se/allsvenskan/information/?scr=fixturelist&ftid=39682

torsdag 2 maj 2013

Veckans Nyhet v. 17



I mitten av mars hade en kvinna i 50 års-åldern tagit livet av sig när hon och en 23-årig man lekt en dödslek kallad rysk roulette i Göteborg. Det sägs att mannen tagit revolvern och skjutit mot sin egen tinning och sedan lagt ned revolvern på bordet. Sedan hade kvinnan tagit revolvern och gjort samma sak på sig själv. Mannen klarade sig men kvinnan blev svårt skadad och överlevde tyvärr inte. Det finns enligt 23-åringens advokat, bevis på att kvinnan ville avsluta sitt liv. Den 23-årige mannen åtalades på torsdagen för grovt vapenbrott och vållande för en annans död.


Leken går ut på att man ska ladda en revolver med ett skott, snurra på magasinet, sätta mynningen mot tinningen och sedan skjuta. Vem som helst borde väl fatta att det rent ut sagt är idiotiskt? Vem gör ens en sådan lek? Alla förstår nog att den som spelar denna leken vill ta självmord. I detta fallet så var det en kvinna som faktiskt ville ta självmord men det är ändå dumt att ha en sådan lek. Det kan finnas små barn som leker leken för att dom har sett andra göra det på gatan men som inte förstår att detta kan ta slut på deras liv. 

Källa:
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article16709343.ab
http://hd.se/inrikes/2013/05/02/man-atalas-for-dodslek/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rysk_roulette

Nyhetsbyrå



1. En nyhetsbyrå är ett företag som skickar vidare nyheter och bilder till massmedia.
2. Den heter Tidningarnas telegrambyrå, TT.
3. Agenzia Nazionale Stampa Associata (Rom, Italien)
Agence France-Presse (Paris, Frankrike)
Algemeen Nederlands Persbureau (Rijswijk, Nederländerna)
Associated Press (New York)
Deutsche Presse-Agentur (Hamburg, Tyskland)