fredag 6 mars 2015

Idrottsuppgift - Isvak

Att bedriva friluftsliv på isen kan vara både härligt och farligt. Härligt för att det kan vara kul att få komma ut med familj och vänner för att hitta på roliga saker på isen men även farligt eftersom upplevelsen kan bli väldigt mörk och läskig under bråkdelars sekunder. För att minska chansen att upplevelsen ska bli ett hemskt minne så ska jag nu förklara för dig vad du behöver göra i olika former av nödsituation.

Det första du ska tänka på måste göras innan du lämnar huset och det är klädseln. För att klara aktiviteterna som ska göras en kylig vinterdag (eftersom detta gäller i stort sett alla aktiviteter som görs under vinterhalvåret) måste man klä sig varmt. Då kan det vara till stor hjälp att följa lager-på-lager principen. Lager-på-lager principen går ut på att klä sig i tunna kläder, dock flera lager eftersom värmen isoleras mellan klädesplaggen.
Det du ska ha närmast kroppen ska vara något som håller dig torrt, alltså måste plagget transportera bort fukten vilket gör att du inte blir kall. Detta plagg ska helst vara ylle, ullfrotté eller funktionsmaterial, men absolut inte bomull eftersom det blir vått och binder fukten som sedan blir kall. De olika materialen jag nämnde innan kan vara olika bra beroende på aktivitet. Ylle t.ex. blir vått precis som bomullen, dock blir det till värme istället för kyla medan funktionsmaterial leder bort fukten.
Mellanlagret ska vara luftigt samtidigt som det är värme isolerande. Detta plagg kan vara både tjockt och tunt (beroende på aktivitet) och kan även bestå av flera olika tröjor. Materialet ska helst vara ylle eller fleece.
Det yttersta lagret ska skydda dig mot vind, regn och snö. Det är även bra ifall plaggen har dragkedjor vid halsen, handlederna och fotlederna eftersom det är bra ventilationsområden.
En mössa, vantar (lager-på-lagerprincipen där med), torra strumpor och bra skor är också väldigt viktigt. Följer du dessa regler så kommer du garanterat hålla dig varm. Ifall du nu av någon anledning skulle bli blöt och inte hålla värmen så kan det vara bra att ha med sig en ryggsäck med ombyte. Man vet aldrig vad som väntar när man är ute på isen och att alltid ha torra kläder till hands är väldigt bra.

Nästa sak man borde tänka på innan man går ut på isen är vilken sort is det är. Visst tror man att vatten är vatten och när det omvandlas till fast form så borde det bara vara is, men riktigt så enkelt är det inte. Det finns nämligen olika soters isar, alla med olika utseende och egenskaper.
Nyis är en utav de fyra olika isarna jag tänker skriva om. Självklart finnas det massa fler men enbart dessa är relevanta i samband med denna uppgift. Nyisen är den is som man ofta finner på insjöar och skärgårdar och är en väldigt tunn is på få centimetrar och därför ganska genomskinlig.
Våris är inte heller den mest stadiga isen. Detta är då den is som finns under våren och utsätts ofta för solens strålar som degenererar isen. Även ifall isen ser någorlunda stadig ut på ovansidan så ska man aldrig lita på den eftersom varma strömmar kan försvaga isen underifrån. 
Havsis är självklart den is som finns på havet och är olika stark beroende på hur långt ut man går. Även denna är inte så värst pålitlig ifall det inte är så att man håller sig så nära kusten som möjligt. 
Kärnisen är den is som är gjord på enbart rent vatten och även här finns det olika sorter beroende på hur söt eller salt vattnet är. Det sägs att sötvattenkärnisen ska kunna bära en fullvuxen människa när den är 3 cm tjock, dock ska man helst vänta tills isen är 10 cm tjock för att vara på den säkra sidan. 10 cm regeln gäller även på alla de andra isarna också. Det är också bra att hålla koll på de svaga områdena, alltså där isen ofta inte håller. Dessa platser är långt ute på isen, som jag nämnde ovan, vid en brygga, bro eller udde, samt avlopp. 

I ryggsäcken med ombyteskläder bör det även finnas isdubbar, ispik, räddningslina, visselpipa och en mobiltelefon. Den sista "saken" som är bra att ta med sig men som inte får plats i ryggsäcken är ett sällskap. Gå aldrig ut på isen själv eftersom du inte vet vad dagen har att erbjuda. 
Anledningen till att du ska ha de saker jag nämnt tidigare i din väska är för att de kan hjälpa dig under svåra situationer. Isdubbarna är bra att ha för att kunna ta sig upp ifall isen skulle brista under fötterna på dig och du är ensam. Ispiken är bra att ha för att kolla hur tjock och hållbar isen är för att minska chansen som utsätter dig för fara. Denna kan även användas som den förlängda armen som är det som ska vara mellan dig och den nödställda för att inte personen mitt i all panik drar ned dig i vattnet med. Även räddningslinan kan användas som den förlängda armen. Visselpipan kan användas som ett rop på hjälp ifall du inte kan ta dig upp själv eftersom din röst inte kommer nå lika långt som visselpipan gör. Mobiltelefonen kan vara det viktigaste, vare sig du själv är den nödställde eller ifall du är den som ska hjälpa den nödställde. För oavsett vad så är det första som ska göras i en livshotande situation att ringa 112. 

Ifall det är så att du är ute på isen ensam så är det bra om du vet ett och annat om hur du ska hjälpa dig själv ifall du hamnar i isen. 
Det första du ska göra är att ta ett djupt andetag och tänka att, det här klarar jag. Att gripas av panik i den extrema kylan är mer än normalt men för att dina muskler ska arbeta behöver de syresättas, vilket görs på bästa sätt när man tar långsamma och djupa andetag. Har du en visselpipa så visslar du för att få dig själv hörd. Är nu någon i närheten så kan de hjälpa dig upp. Om du istället är helt ensam eller ska försöka ta dig upp i väntan på hjälp så börjar du med att vända dig om mot hållet du kom ifrån. Varför gör du detta? Jo för det är den enda isen du säkert vet är hållbar med tanke på att den bar dig hela vägen dit. Ifall du åkt sakta så vet du att den hållbara isen är nära och kan försiktigt bryta den ostadiga isen med armbågarna tills du når den stabila. Därför rekommenderar jag även att man åker försiktigt på isen för ifall du flyger fram och isen helt plötsligt brister så kan du inte veta ifall isen innan är hållbar eftersom hela din kroppstyngd inte hunnit läggas på isen innan du åkt vidare till nästa "område". 
När du nått den hållbara isen så tar du fram dina isdubbar som hänger runt din hals. Med hjälp av dem ska du dra dig upp. Flytta en isdubbe i taget för att inte glida ned och se till så att du håller dubbarna ordentlig, alltså med tummen på toppen och de andra fingrarna runt om kring, samtidigt som du sparkar med benen. När du är tillräckligt långt upp på isen så börjar du åla dig upp ur vattnet. Sedan fortsätter du att åla hela vägen in till strandkanten för att vara på den säkra sidan. 
Ifall det istället är en annan person som ligger i vattnet så ser situationen lite annorlunda ut. Det första du ska göra är att larma 112 och besvara de frågor de ställer, lugnt och sansat. Sedan tar du dig sakta fram med ispiken för att se hur långt isen håller samtidigt som du påminner den nödställde om att hela tiden ta djupa andetag. När du är några meter ifrån den nödställde så använder du dig utav den förlängda armen. Du ska ALDRIG under några som helst omständigheter räcka fram din egen hand. Anledningen till detta är för att den nödställde utsätts för såpass mycket panik så den kan lika gärna dra ned dig i vattnet, och det gör ju ingen nytta. Den förlängda armen kan vara allt ifrån en räddningslina till en pinne eller ispik. Det viktigaste är att det finns något mellan dig och personen i vattnet. Innan du slänger/räcker fram din förlängda arm så ska du lägga dig på mage på isen för att fördela din kroppsvikt så mycket som möjligt. Detta gör man för att isen inte ska brista under dina fötter också. Sedan drar du upp personen och ålar tillbaks till den hållbara isen. Se till så den drabbade kommer i torra kläder så fort som möjligt och förhoppningsvis är räddningstjänsten där tills dess och hjälper er vidare. 

Som du ser så finna det mycket att hålla koll på när man är ute på isen men jag rekommenderar verkligen att du läser på innan du går ut och använder dig av de kunskaper du just fått. 
Tänker man på detta så är man väl förbered och kan njuta av den friska luften!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar