onsdag 11 mars 2015

Fysik - Nationella Prov (EJ KLAR)

1. E

2. C

3. B

4. För att ljus färdas snabbare än ljud. Ljus färdas i 300 00km/s medan ljud färdas 340m/s, alltså hinner ljuset fram mycket mycket snabbare.

5. A

6. C

7. För dem är kopplade till samma "propp". Det kan gå en propp och då slocknar tex. allt i köket eller allt o toaletten, för att all ström i hela huset inte kommer från samma ställe.

8. a) När vi använder oss utav alla de resurser som släpper ut en massa koldioxid så lägger det sig som ett lager runt jorden, precis som en extra atmosfär, dock är denna mycket starkare. Så solens strålar tar sig in, men kan inte ut igen och studsar därför tillbaks på jorden istället. När det bara studsar fram och tillbaka och inte kan ta sig ut så värms jorden upp 35% mer än vad det annars hade gjort. Anledningen till att det kallas för just växthuseffekten är för att växthus fungerar på exakt samma sätt.

b) En väldigt enkel sak du kan göra är att låta bilen stå hemma och gå/cykla dit du ska, Speciellt om det är en kortare sträcka. Istället för att köra din bil som tillsammans med alla andra bilar i världen bidrar till större delar av växthuseffekten så kan du promenera. Gå till jobbet, gå till träningen eller cykla. Ta cykeln när du ska till din kompis istället för att be föräldrarna köra dig. Jogga till träningen, det kan bli din uppvärmning samtidigt som du hjälper jorden att må bra. Två flugor i en smäll, du förbättrar din egen hälsa samt jordens hälsa. Du sparar även väldigt mycket pengar eftersom bensin är dyrt. Ifall du ska åka längre sträckor och inte kan cykla dit så ta bussen/tåget. Tåg går på el, och släpper alltså inte ut koldioxid och bussen är en fördel eftersom flera människor åker tillsammans.  Visserligen kan man tänka att man släpper ut mer koldioxid när man andas ut mer eftersom pulsen ökar när du promenerar eller cyklar, dock är mängden koldioxid vi släpper ut från våra kroppar och mängden från bilen inte ens i närheten av samma. Alltså ska ditt mål vara att försöka låta bilen ligga hemma så ofta som möjligt och istället gå/cykla om sträckan är lagom, och ta tåg/buss ifall sträckan är längre.

9.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar