tisdag 16 december 2014

Fördjupningsarbete

Jag och min kompanjon Gjenita Bekteshi valde att måla en tavla som vårt fördjupningsarbete. Vi kom ganska så snabbt överens om att vi skulle göra en tavla med så kallat "space"-bakgrund. Anledningen till att vi ville göra spacebakegrunden var främst för att vi tycker den är jättefin men jag tror även att anledningen till att vi ens tänke på att måla space var ju för att den har blivit så populär, alla gillar det här med att så många olika färger går in i varann och på något sätt skapar denna fina bild. 




När vi hade kollat runt lite på Google så valde vi att utifrån dessa två bilder skapa våran egen tavla. Den första bilden är inte så särskilt mycket space men en väldigt fin bild och vi båda blev ganska tagna av hur färgen flyter ut, hur det ser ut som om färgen i mitten kommit som ett slag och sen har resten spridit ut sig. Ungefär som när man kastar en tallrik på golvet. Självaste dunsen kommer med fart (alltså mycket färg i mitten) och sen sprider det ut sig. Den andra bilden är mer åt "space" hållet. Den har ju det där med att alla färgerna går in i varann och tillsammans skapar en stor färgbomb som sen blir så fin och harmonisk.

Vi startade våtar arbete med att ta fram en ram och den sorts bakgrundsmaterial vi ville ha. Vi valde akvarellpapper. Anledningen till att vi valde akvarellpapper var för att vi skulle måla med akrylfärg. Det går att måla akryl på tyg och kartong också men akvarell är det bästa och vi tyckte även att materialet var finare vilket gör bilden finare. 
Vi ville inte måla med vanlig färg eftersom man inte kan måla en ljusare färg på den mörka utan att det mörka "strålar" igenom. Akryl gör då inte detta. Med den målar du t.ex. svart, låter det torka och sen målar på vitt. Resultatet lär se likadant ut som det hade gjort ifall du bara målat på den vita färgen direkt. Detta var viktigt för oss då vi hade planerat att använda många färger och ville att varje färg skulle synas på sitt sätt. 

När alla färger och material var färdiga och akvarellpappret var fastspänt på ramen så satte vi igång med att måla på en test bit. Vi försökte blanda olika mängder och nyanser av blått för att få exakt den bakgrund vi var ute efter. Det tog tid och krävde en massa arbete eftersom vi inte hade ett "recept" utan var tvungna att blanda hej vilt och sedan tillägga mer för att det skulle bli så bra som möjligt. Samma sak gjorde vi för att försöka få en så bra space blandning som möjligt innan vi börja kladda på den stora tavlan. Efter att ha blandat, expremeterat och diskuterat i en lektion så hade vi de färger vi behövde för att skapa den perfekta tavlan. 


Här är bilden på blandningen vi gjorde på testpappret. Det var faktiskt ganska svårt då vi aldrig riktigt fick exakt det resultat vi sökte. Oftast blev fingrarna finare (eftersom vi blandade och målade med händerna) vilket var kämpigt eftersom det inte var det vi var ute efter. Men det löste sig och vi hittade färgerna vi tyckte passade bra ihop och satte igång med målandet. På bilden ser ni även handavtryck som vi funderade på att ha men sen bestämde vi oss för att skita i det eftersom vi ville ha en triangel istället.

Vi började med att måla bakgrunden som skulle vara mörkblå. Eftersom den mörkblå som fanns såg ut att vara svart när man måla den på akvarellen så valde vi att blanda den mörkblå färgen med ljusblå och rosa. Vi ville ha en mörkblå färg men även få in det rosa redan nu. Det visade sig bli helt katastrofalt och vi kom senare fram till att bara blanda de blå färgerna. Detta blev mycket finare så vi satte igång med målandet. Vi målade tavlan med våra händer. Det gjorde vi både för att det är ett effektivt sätt men även för att handen har sina drag, därför blir inte tavlan full med "streck" nedåt. Våra händer gör så att färgen går in i varann på ett sätt det inte hade gjort enbart med penseln. 

Vi målade hela tavlan i blått, mörkast på höger sida och ljusare och ljusare desto närmre vänster sida man kom. Dock var färgen på vänster sida långt ifrån ljus. Den skulle bara vara ljus i förhållande till högersidan vilket den blev. 
Färgen på högersida blandades med lila för att få den mörkare tonen medan färgen till vänster blandades med mer ljusblå samt lite rosa. 



Efter att bakgrunden torkat så skulle vi börja måla självaste "space" motivet men det blev inte riktigt som planerat. När vi inte riktigt kunde skapa den effekt vi ville eftersom färgena blandats på måfå så valde vi att bara med hjälp av lila, rosa, grönt och blått måla till virvlar i vänster hörn (topp) och höger hörn (botten). 


Virvlarna syns inte så tydligt. Främst i höger botten tycker jag att det är virvlar som faktiskt påminner mig om van Goghs stil. Han brukade måla sina bilder i virvlar, visserligen mycket tydligare virvlar än oss men ändå virvlar. 
Vi skapade virvlarna genom att dra naglarna igenom färgen. Det var inte ens meningen till en början men under arbetes gång så bara råkade vi börja dra med naglarna, först av frustation för att det inte gick så bra men sedan fortsatte vi eftersom det blev finare än vi först trott. 
I vänstra hörnet blev de inga virvlar eftersom vi börjat med att måla där. Där hade vi istället målat på färgen och sedan försökt sprida ut färgen med nedre delen av handflatan. Även det funkade bra tyckte vi och utan att vi ens märkt så är det någon slags vit färg från mitten och upp i högra hörn. När eller hur vi gjorde det har jag ingen aning om men eftersom vi dratt med våra händer fram och tillbaka över hela bilen så kan sådant hända ibland. Tur hade vi också eftersom det faktiskt passade in. 

Innan bilden över var tagen hade någon stänkt vit färg på vår tavla. Det syns inte på bilden men tydligare in real life. Det tyckte både jag och nita var väldigt tråkigt eftersom vi kämpat så oerhört mycket med våran bild och sen kommer folk och förstör den..

När bakgrunden var klar och space motivet (som inte riktigt blev space) satt på så valde vi att tillägga lite saker. Vi ville ha en triangel i mitten med en text inuti. Texten lyder "there is alyaws space for infinity" vilket betyder att det alltid finns plats för oändlighet. Anledningen till att vi sa space istället för place var för att vi skulle ha space som bakgrund, det skulle ju bli en lite rolig sak för de som nu hade lagt märke till det. 


För att få triangeln så rak och fin som möjligt så tejpade vi fast en triangel och sedan en till innuti precis som bilden ovan visar. Då hade vi en mall vilket gjorde det enklare för oss att måla eftersom man då inte behöver vara så noggran. Den gjorde som sagt även triangeln rak. 
När den hade torkat och vi tagit bort tejpen ser vi att det finns små halvcirklar längst med vissa delar av triangeln. Vi förstår då att vi inte var så noga med att se till att det inte fanns luft mellan tejpet och bilden vilket var faktorn till att färgen bubblat upp sig under.
När triangeln har fått torka skrev vi texten i mitten och det gick jättebra. 
Både triangeln och texten målade vi med vanlig färg eftersom det inte fanns vit akrylfärg. Dessutom gick de så bra med den vanliga så vi hade inte ens behövt akrylfärgen.  

Nu är då bilden klar och såhär blev resultatet. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar