Sidor

fredag 27 mars 2015

Etik och moral (häfte)

Grundnivå


1. Vad betyder orden etik och moral? 
Svar: Det betyder vana.

2. Vilka är de olika etiska modellerna? 
Svar: Pliktetik, konsekvensetik, sinnelagsetik och dygdetik.

3. Vem introducerade dygdetiken? 
Svar: Aristoteles. 


Mellannivå

4. Hur kan man handla rätt enligt en pliktetiker
Svar: Man ska värdera valet man gör utifrån de regler och plikter som finns. T.ex. så anser en pliktetiker att det är fel att vara otrogen eftersom det är emot reglerna inom den religion personen tror på. 

5. Vad innerbär sinnelag? 
Svar: Det betyder att man hade i åtanke att t.ex. göra en god handling, dock blev resultatet kanske inte som hoppats. Då kanske resultatet inte är rätt men du hade en fin tanke från början, vilket gör det moraliks korrekt. 

6. Vad är en dygd? 
Svar: Det är en egenskap man inte föds med, utan behöver träna upp med tiden. exempel är mod, uthållighet och ärlighet.


Högre nivå

7. Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle den personen göra om hen stod bredvid? 
Svar: Hen hade först övervägt konsekvenserna av att hen själv skulle ramla i och drunkna, men sen ångrat sig eftersom hen hade haft dåligt samvete under en lång tid framöver ifall den visste att den bara lämnade en människa i nöd som kämpar för sitt liv. 

8. Vilka svårigheter har en pliktetiker? 
Svar: Ibland kan en pliktetiker ställas inför ett svårt val där två regler krockar med varann. Ett exempel är att din mamma är sjuk och du har inte pengar för medicin. Du måste stjäla medicinen vilket du vet är förbjudet men om du inte gör det så dör din mamma. Vad gör du då? Ett annat exempel jag kom att tänka på är att om du ser två männiksor skadade, ett litet barn som kanppt hunnit leva sitt liv och en mamma med make och tre barn. Vem räddar du först? Barnet som har ett helt liv framför sig eller mamman som skulle lämna tre stackars barn efter sig? Detta är 2 av många olika svårigheter en pliktetiker kan stöta på. 

9. Vilka svårigheter har en konsekvensetiker? 
Svar: Eftersom vi inte vet hur framtiden ser ut så kan det vara svårt att veta om konsekvensen du förutspått faktiskt kommer ske. Ibland kan man tro att konsekvensen är jättebra, men senare visar det sig att följderna faktiskt blir dåliga. 

10. Vilka dygder skulle du vilja följa? 
Svar: Vänlighet och mod.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar