Sidor

torsdag 26 mars 2015

Bahai

Bakgrund

Bahai, en massionerande monoteistisk religion som härstammar från Iran. Religionen grundades år 1850 ab Bab men det var  Mírzá `Abbás Núrí (Mírzá Husayn Ali Núrí) som senare fick titeln Bahaullah som var den uppenbarade. Han ska ha fått själva uppenbarelsen då men religionen blev inte officiellt stiftat förrän 1863 i Bagdad när grundaren var där efter att ha suttit i fängelse i Teheran, 1852-1853. Religionen grundades i det shiamuslimiska Iran och är en religion med lite från varje, nästan som ett smörgås bord. De har plockat lite från olika religioner och sedan valt att tolka det på deras sätt. Just därför kallar de ändå sin religion för självständig, och inte en gren i Islam (eftersom den är mest lik Islam).

Som bahai-troende tror man på alla profeter och budbärare. Till en början trodde de bara på Adam, Noa, Abraham, Zoaster, Moses, Jesus och Muhammad eftersom Bab inte ville ha med de asiatiska gudarna. Men Bahaullah la senare till Buddha och Krishna. Bahaier tror på syskonreligionerna och att de och profeterna fanns för att successivt bygga på religionen och Bahaullah var då den senaste gudsmanifestationen.

Resonemang 

Denna religion har både för- och nackdelar, dock tycker jag nackdelarna är ganska få. Religionen går i det stora hela ut på att ta and om varandra och att välden ska vara som en stor familj. Det finns inte så stränga regler som exempelvis inom matkategorin. Som bahaitroende får du äta vad du vill, dock "förutspådde" Bab att man framöver kommer vara vegetarian. Det är raka motsatsen till vad man får göra i tex Islam och Judendomen där viss mat är förbjuden. De ber 3 gånger om dagen vilket är obligatoriskt, vilket muslimer också gör, dock 5 gånger om dagen. 

Andra regler de har är något som de flesta religioner har och det är att inte döda, stjäla, vara otrogen osv men även att man måste betala en viss summa till organisationer som de har, och här kommer nackdelen. Denna summan måste du betala och ifall du har en dålig ekonomi så ligger du ganska risigt till eftersom pengarna måste in. Lite som scientologerna som ockås måste betala pengar till organsitationer. Bahaier betalar inte likamcket pengar som scientologer men det är fortfarande en summa som vissa kanske inte alltid har råd med.

En konsekvens med att vara bahai-troende är att shiamuslimerna inte välkomnar dem med öppna armar. Hade jag varit en bahaier så hade jag varit ganska rädd hela tiden. Rädd för att plundras och bli bestulen, rädd för att bli fängslad eller döda. Rädd för att leva. Jag tycker inte mna ska behöva vara så rädd för att leva just på grund av vilken religion du har.

Homosexualitet harvarit en känslig fråga inom många religoner. Även här är det inte okej att vara homosexuell eftersom vi lever i ett heteronormativt samhälle. Men om du är homsexuell så anser man inte att du brutit någon speciell lag eller regel, utan de anser att man är sjuk och behöver hjälp. Det är en sak där de inte liknar andra religioner. De flesta religioner accepterar inte homosexualitet men bahaier tror inte att du kan rå för det eftersom det är en sjukdom.

Bahaier tror inte på reinkarnation som hinduer, men inte på himmel och helvete heller som de abrahamitiska religionerna gör. De tror att himmel och helvete bara finns som symboler för att människan ska ha något att sträva mot, men dem tror inte på att platserna finns på riktigt. De tror själen lever vidare efter döden, inte i en annan kropp men i en annan värld. Allas mål är att ta sig till Gd och därför måste själen förbi en massa olika världar för att ta sig dit, livet på jorden är bara en utav dem. Här liknar de ingen annan religion utan har hittat sitt eget.

Bahai beräknas ha omkring 10 miljoner anhängare, varav 6-7 miljoner är vuxna och de resterande är barn som fötts in i religionen. Den är utspridd världens över. De har inga ritualer och endast tre högtider. Naw-Rúz som är nyårshelgen, nittondagsfesten som är festen som hålls efter de 19 dagar de fastat (ungefär som ramadan i Islam) och Ridvàn som är den största och viktigaste eftersom den firas till minne av Bahaullah. 

Källkritik  

Källorna jag använt mig främst utav har varit Wikipedia och NE.SE. Wikipedia är varken en säker eller primär källa, dock är det en källa med mycket hög standard. Det har sällan hänt att informationen på Wikipedia varit falsk, även om det är en sida där du som privatperson kan gå in och ändra. En fördel med Wikipedia är att du alltid hittar källorna till där informationen de skriver om kommer ifrån, vilket resulterar till att du kan kolla upp de du är osäker på.

NE.SE är en sida skriven av professorer och därför en väldigt pålitlig källa. Den är även gjord för elever och är därför oftast välformulerad och enkel att förstå. Den har även svårighetsgrader och passar alla elever, oavsett hur hög eller låg läsförståelse hen har.

SO-rummet är inte en källa jag använt mig utav så värst mycket och är heller inte en källa jag kan så mycket om. Per brukar ofta länka den och texterna är alltid väl formulerade med bra fakta, dock vet jag inte vem som ligger bakom det och om personen är en pålitlig källa.

Bahai.se är en sida skriven av bahaier. Är det den mest trovärdiga källan? Nej, kanske inte men eftersom det var så svårt att få tag på en bahaier så fick vi läsa lite kring det de skrivit på sin hemsida.

Källor:
http://www.bahai.se/
http://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADrz%C3%A1_%60Abb%C3%A1s_N%C3%BAr%C3%AD
http://www.so-rummet.se/kategorier/religion/nyreligiosa-rorelser/bahai#
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/bahai

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar